Kuntoradat ovat Pälkäneellä jo hiihdettävässä kunnossa, peltolatujen kanssa pitää vielä odotella

Kuntoradoilla pääsee jo mukavasti hiihtämään Pälkäneen Syrjänharjussa, Aitoossa ja Luopioisissa. Pälkäneen liikunta- ja vapaa-aikasihteeri Petri Ketola kertoo, että ladut saatiin valmiiksi viime perjantain aikana.

– Toki lumimäärä on vielä hieman niukka etenkin metsässä. Metsäreiteillä onkin vasta pohjat, perinteisen uraa ei saa tehtyä tällä lumimäärällä.

Peltoladutkin odottavat vielä lisää lunta, mutta Luopioisissa Rihanselän jääladulla pääsee jo menemään. Muiden kunnan ylläpitämien jäälatujen ajamisessa odotellaan vielä talviolojen vakiintumista.

Yksityiset henkilöt ovat ajaneet retkiluisteluratoja Luopioisissa Mikkolanlahdelle ja Onkkaalassa Mallasvedelle ja Pälkänevedelle.

Nyt pääsee sujuttelemaan – hiihtokausi on alkanut.

Sahalahdellakin kuntorata jo auki

Sahalahdella kuntoradalle saatiin ajettua perinteisen latu ensimmäisen kerran maanantaina. Perinteisen latu-ura on vedetty myös Kirkkojärvelle, jossa kulkee 5,5 kilometrin mittainen lenkki.

Kangasalan puolella hiihtämään pääsee Vatialan koululla, Vesijärvellä, jossa ladut kulkevat välillä Huutijärvi-Vesaniemi-Ruutanan koulu, Aseman seudulta Ruutanan koululle ja Kirkkoharjun näkötornilta Tampereelle saakka.

Lamminrahkan kohdalla hiihtäjien kannattaa olla varovaisia, sillä laduilla voi olla hiekkaa läheisen työmaan vuoksi. Lamminrahkan kohdalla perinteisen latu-ura puuttuu noin 400 metrin pituisella matkalla.

Kyötikkälästä on jo hetken aikaa päässyt hiihtämään Sorolaan ja takaisin, ja Kyötikkälän kenttää kiertää 500 metrin mittainen latu perinteiselle ja vapaalle hiihtotavalle.

Syrjänharjun kuntoradan Nuijantalon lähtöpaikalla tehtiin kuvanottohetkellä maanantaina iltapäivällä latujen kunnostustöitä. Syrjänharjussa on jo perinteisen urat, joten hiihtämään pääsee jo.

Laduilla ei saa kävellä

Petri Ketola toivoo, että kävelijät siirtyvät hiihtokauden ajaksi taas ulkoilemaan muille reiteille kuin laduille.

– Ja jos ei muuta, niin käveltäisiin sitten edes baanan reunoilla. Kävely aiheuttaa aika paljon lisätöitä kunnostukselle, erityisesti silloin kun pohja on pehmeä lumisateen jälkeen, Ketola muistuttaa.

 

Aitoon kuntorata saatiin hiihdettävään kuntoon loppuviikosta. Kuva: Petri Hilden.

Muista latuetiketti!

  • Latu on kaikille yhteinen. Anna kaikille mahdollisuus hiihtää omaa vauhtiaan.
  • Noudata osoitettua hiihtosuuntaa sekä muita ladun varrella olevia ohjeita ja varoituksia.
  • Nopeampi väistää. Kaksisuuntaisella ladulla kohdatessa molemmat antavat tilaa.
  • Katso taaksesi ennen kuin vaihdat latua, käännyt risteyksestä tai pysähdyt. Älä kiilaa toisen eteen.
  • Älä luistele perinteisen ladun päällä.
  • Älä kävele ladulla.
  • Auta tarvittaessa. Jokainen hiihtäjä on velvollinen auttamaan kaatunutta tai loukkaantunutta kanssahiihtäjää.
  • Ohjeet: Suomen Latu.