”Vähän tuntui aluksi hassulta laittaa” – Kostianvirran yhtenäiskoulun pienimmilläkin oppilailla on nyt maski

Ekaluokkalaiset Martti Tuomaala, Veeti Laine ja Armi Kittilä pitävät tärkeänä käyttää maskia. Opettaja Päivi Kokko kehuu, miten hienosti oppilaat ovat asiaan suhtautuneet.

– Hassulta tämä tuntui laittaa aluksi, huikkaa ensimmäistä luokkaa käyvä Armi Kittilä ja osoittaa maskiaan.

Myös luokkakaverit Martti Tuomaala ja Veeti Laine Kostianvirran yhtenäiskoululta (entinen Kostian alakoulu) ovat samoilla linjoilla. Keskiviikosta lähtien myös eka-, toka- ja kolmosluokkalaiset ovat Pirkanmaan alueellisen pandemiaryhmän ohjeistuksen mukaan käyttäneet kasvomaskia koulussa. Toki ulkona voi olla ilman maskia, mutta toimittaja tapaa oppilaat ulkona. Sisälle ei vieraita tässä tautitilanteessa oteta.

Pojat eivät laittaneet suojainta ihan ensimmäistä kertaa, vaan olivat ehtineet käyttää kasvomaskia jo aiemminkin kaupassa ja joskus myös kyläillessä.

– Tätä on hyvä käyttää. Se suojaa taudilta, sanoo Veeti Laine.

Kaikki kolme pitää maskia hyödyllisenä käyttää, vaikka se vähän iso kasvoilla onkin. Ekaluokkalaisten opettaja Päivi Kokko sanoo, että naruja on mahdollista solmia hiukan enemmän, jotta suojain saadaan asettumaan kasvoille.

Martti Tuomaala, Veeti Laine ja Armi Kittilä pitävät maskia mielellään oppitunneilla, koska se suojaa virukselta. Haastattelun aikana heillä oli kasvosuojain myös ulkona.

Oppilaat myönteisiä

Kostianvirran yhtenäiskoulun ja lukion rehtori Emmi Kleemola toteaa, että pienempien maskien saatavuutta selvitellään. Toistaiseksi mennään näillä nykyisillä. Visiiriä ei kukaan oppilaista ole erikseen pyytänytkään.

Martti Tuomaala, Veeti Laine ja Armi Kittilä tietävät tasan tarkkaan, miten maskia koulussa käytetään.

– Aina oppitunnin alkaessa ensin pestään kädet, sitten vielä käsidesiä päälle ja vasta sitten otetaan uusi maski ja laitetaan kasvoille, he selittävät.

Päivi Kokon mukaan lapset ovatkin suhtautuneet uuteen käytäntöön positiivisesti. Oppilaat ovat myös nähneet maskia isommilla oppilailla, joten asia ei ole vieras. Tarvittaessa opettaja auttaa laittamisen kanssa.

Päätä vähän särkee

Kolmatta luokkaa käyvä Vertti Haili sanoo suoraan, että maski tuntuu tukalalta. Samalla luokalla oleva Ella Nikkanenkaan ei varsinaisesti pidä sen käytöstä, mutta tietää sen suojaavan koronavirukselta.

Vertti Haililla oli varsinkin aivan ensimmäisinä päivinä päänsärkyä, mutta nyt kolmantena käyttöpäivänä vähän jo helpottaa.

Päivi Kokko sanoo, että oppilaat voivat välillä vähän raottaa maskia, jos tulee huono olo tai päätä kovin särkee.

– Oppitunti onneksi kestää sen 45 minuuttia, jonka jälkeen saa pitää tauon. Emme pakota ketään käyttämään, mutta suositus on vahva. Hyvin niin oppilaat kuin vanhemmatkin ovat ottaneet tämän vastaan, Kokko kehuu.

Joskus on joidenkin oppilaiden suusta kuulunut, että maski haisee pahalle.

Sekä Vertti Haili että Ella Nikkanen ovat käyttäneet jo aiemmin maskia kaupassa.

Emmi Kleemola toteaa, että käyttö on suositus, ei pakko. Hän toki toivoo, että mahdollisimman moni oppilas niin alakoulujen kuin yläkoulun ja lukion puolella tätä suositusta noudattaa.

– Mitään vastakkainasettelua tästä ei tietenkään tehdä, jos esimerkiksi joku ei terveyssyistä pysty pitämään, Emmi Kleemola kiteyttää.

Kolmosluokkalaiset Vertti Haili ja Ella Nikkanen olivat pitäneet maskia jo kaupassakin aiemmin. Vertillä maski aiheutti aivan ensimmäisinä koulupäivinä päänsärkyä, mutta oli jo perjantaina parempi.

Lue lisää:

Heti koronanyrkin suosituksesta vaarin – Pälkäneellä aloitettu maskien käyttöä heti pienemmilläkin oppilailla, Kangasallakin toimittu näin