Toteutuuko vammaisten ihmisten yhdenvertaisuus hyvinvointialueella?

Parhaillaan valitsemme päättäjiä erittäin merkittävään tehtävään, Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuustoon. Aluevaltuustossa tullaan päättämään monista vammaisille ihmisille tärkeistä palveluista. Onkin tärkeää, että valitut henkilöt ymmärtävät esteettömyyden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden merkityksen.

Kunnista kantautuu huolestuttavia viestejä siitä, että vammaispalveluja tietoisesti alibudjetoidaan tai hankinnoissa ei huomioida riittävästi laatua. Kaikki palvelut eivät ole esteettömiä eivätkä saavutettavia. Sote-sektorilla on myös suuria ongelmia työvoiman saatavuudessa. Näiden seikkojen yhteisvaikutus vammaisen ihmisen arkeen on varsin kielteinen.

Suomen ratifioima YK:n vammaissopimus velvoittaa julkista valtaa edistämään vammaisten ihmisten oikeuksia sekä huolehtimaan, että palvelut ovat esteettömiä ja yhdenvertaisesti kaikkien saatavilla. Aluevaltuustoon pyrkiviltä haluankin kysyä: Kuinka hyvin tunnet vammaissopimuksen velvoitteet? Ja miten aiot edistää vammaisten ihmisten osallisuutta päätöksenteossa?

Milla Ilonen

Järjestöasiantuntija

Invalidiliitto ry