Voitelu on suksihuollossa se, joka laskettelijoilta jää useimmiten tekemättä – se kannattaisi kuitenkin hoitaa

Harri Heikkinen on huoltanut Sappeen matkailukeskuksessa laskettelusuksia, lumilautoja ja murtomaasuksia 16 vuoden ajan. Suksien huollossa laskettelijoilla on Heikkisen mukaan yksi yleinen Akilleen kantapää.

– Vaikka suksia muuten huollettaisiin säännöllisesti, voitelu on se, joka helpoiten jää tekemättä. Laskettelusuksia ja lumilautaa ei oikein pysty voitelemaan liikaa, se kannattaa muistaa.

Voitelu kannattaa, sillä se tekee etenkin huonommissa keliolosuhteissa laskettelemisesta mukavampaa. Laskettelusuksia ja lumilautoja voi voidella samoilla voiteilla kuin murtomaasuksiakin.

– Jos pakkasta on viisi astetta ja aurinko paistaa, ei niin haittaa, vaikka voitelu olisi jäänyt tekemättä. Suksi luistaa tuollaisella kelillä kyllä. Mutta jos ollaan nollan asteen tuntumassa ja lumi on märkää, voiteen merkitys korostuu. Jos voidetta ei huonommissa sääolosuhteissa ole, suksen pohjaan jää helposti lunta kiinni, Heikkinen tietää.

Satunnaisempi laskettelija pärjää koko talvenkin samoilla voiteilla, mutta jos mäessä käy vähänkin useammin, kannattaa suksiakin voidella tiheämmin.

– Aktiivilaskijat saattavat voidella suksensa joka kerta rinteeseen tullessaan, Heikkinen huomauttaa.

Voiteita on olemassa eri lämpötiloihin, mutta on myös universal-voiteita, jotka toimivat useimmissa lämpötiloissa. Voidetta levitetään koko matkalta suksen pohjaan. Harri Heikkinen käyttää omassa työssään apuna voitelurautaa.

– Voidetta laitetaan pohjaan sen verran, että se leviää helposti, mutta liikaa ei kannata kuitenkaan laittaa. Itse siklaan ylimääräiset voiteet aina lopuksi pois suksen pohjasta.

Harri Heikkinen huoltaa lumilautaa.

Huoltotiheys käytön mukaan

Muuhun suksihuoltoon pätevät samat ohjeet kuin voiteluunkin: mitä aktiivisempaa laskettelu on, sitä enemmän välineet kaipaavat huoltoa.

Aktiivilaskijat huollattavat välineensä monta kertaa yhden kauden aikana, ja heiltä löytyy useimmiten myös tarvittavat työkalut – lähinnä voiteet ja kanttiviila – omasta takaa. Jos laskettelemassa käy muutaman kerran kauden aikana, perushuolto kauden aluksi yleensä riittää.

– Eli hiotaan pohjat kuntoon, teroitetaan kantit, katsotaan pohjan kuviot kuntoon ja voidellaan pohjat, Heikkinen listaa.

Kanttien teroitus tehdään suksien mukaan: toiset sukset ovat leikkaavampia kuin toiset, eli niissä on jyrkemmät kanttikulmat.

– Meillä täällä Sappeessa on puoliautomaattinen kanttikone, jonka avulla kantit teroitetaan.

Kun palaa laskettelurinteestä kotiin, sukset tai lumilauta tulee kuivata huolellisesti. Niitä ei kannata jättää ulos esimerkiksi talon seinää vasten nojaamaan.

–  Suksia kannattaa säilyttää kuivassa tilassa. Näin kantteihin ei pääse syntymään ruostetta.

– Suksien voitelu on tärkeää, Harri Heikkinen muistuttaa.
Laskettelu on mukavampaa, kun välineet ovat hyvin huolletut ja toimivat niin kuin pitää. Viime viikon perjantaina Sappeessa kelpasi lasketella: keli oli vähintäänkin kohdallaan.