Paikalliset marjatilat ovat valmiita ottamaan vastaan pakolaisia Ukrainasta – ”perheiden auttaminen on nyt ensisijaista, työasiat toissijaisia”  

Ukrainan sota iskee Pälkäneellä erityisen läheisesti marjatiloihin, joiden työntekijöistä iso osa on Ukrainasta. Niitty-Seppälän tilalla on työskennellyt kesäisin kuutisenkymmentä ukrainalaista marjanpoimijaa. Mirva ja Jukka Kittilä ovat saaneet yhteyden lähes kaikkiin työntekijöihinsä.

– Valtaosa työntekijöistämme on läheltä Moldovan rajaa maaseudulta, ja kaupungeissa asuvatkin ovat tietämämme mukaan päässeet siirtymään maalle. Näillä seuduilla on ainakin tällä hetkellä rauhallista, eikä työntekijöillämme tai heidän perheillään ole akuuttia tarvetta lähteä sieltä pois. Olemme kuitenkin kehottaneet heitä olemaan meihin yhteydessä ja pyytämään meiltä apua, jos tarve siihen tulee. Huolemme tilanteesta on suuri, Mirva Kittilä Niitty-Seppälän tilalta kertoo.

Laitikkalassa sijaitsevalla Suttisen tilalla noin neljäsosa kesäajan työntekijöistä on ollut Ukrainasta. Isäntä Simo Laakso on ollut heihin tiiviisti yhteydessä. Kuluvan vuoden ensimmäisen saapuvan työntekijän piti olla juuri ukrainalainen, mutta hän ei pääse sodan vuoksi saapumaan Laitikkalaan. Kyseisen työntekijän perhekin on päättänyt jäädä vielä maahan.

– Olemme viime päivinä ylipäätään selvitelleet työntekijöiden perheiden mahdollista saapumista tänne asumaan. Meillä on halua auttaa perheitä, lapsia ja pakolaisia. Nyt on kaikkein tärkeintä auttaa perheitä turvaan pois sodan jaloista, Laakso miettii.

Suurin osa Suttisen tilan marjanpoimijoista on Moldovasta, jossa Venäjän hyökkäys Ukrainaan herättää niin ikään huolta tulevasta.

Niitty-Seppälän tilalla on työskennellyt kesäisin kuutisenkymmentä ukrainalaista.

Työasioita pakko miettiä, sesonki lähestyy

Simo Laakso korostaa, että vaikka työasiat ovat nyt toissijaisia ja pieniä murheita ukrainalaisten hädän rinnalla, on yrittäjän pakko miettiä töitä ja arjen sujumista myös tässä tilanteessa. Moldovalaisten tuloa töihin selvitellään ja järjestellään parhaillaan, niin kuin aiempinakin vuosina.

– Sota antaa tähän nyt omat reunaehtonsa, Laakso lisää.

Mirva Kittilä kertoo, että epävarmuus kesän suhteen on käsinkosketeltavaa Niitty-Seppälässäkin. Merkittävä osa ukrainalaistyöntekijöistä on ollut miehiä, jotka eivät yleisen liikekannallepanon vuoksi voi poistua maasta.

– Kesästä ei juuri ole vielä tietoa. Yleensä tässä vaiheessa on jo nimilistat tiedossa Euroopasta tulevista työntekijöistä, nyt ei mitään.

Kaksi viime vuotta ovat olleet marjatiloillakin normaalista poikkeavia koronapandemian vuoksi. Ensi kesälle epävarmuutta tuo Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Kuvassa Suttisen tilan lippu liehuu maissilabyrintin yllä.