Pirkan Helmi etsii yhdistyksiä mukaan komealupiinin ja jättipalsamin torjuntaan – samalla nuorille järjestetään kesätyöpaikkoja

Akaan, Pälkäneen, Urjalan ja Valkeakosken alueilla toimivia yhdistyksiä haetaan mukaan Eteläisen Pirkanmaan paikallisyhteisöt yhteisvoimin torjuntatalkoisiin -hankkeeseen. Tavoitteena on hidastaa haitallisten vieraslajien, komealupiinin ja jättipalsamin, leviämistä kohteissa, joissa koneellinen niitto ei ole mahdollista. Lisäksi pyritään lisäämään tietoutta vieraslajien haitallisuudesta, edistämään talkoomuotoista vieraslajien torjuntaa sekä tarjoamaan nuorille kesätyöpaikkoja.

Hanketta toteutettiin jo viime kesän aikana, jolloin mukana oli kaksi yhdistystä ja kahdeksan nuorta. Kesällä 2022 hankkeen toimintamalli on sama kuin edellisenä vuonna: Pirkan Helmi järjestää työvälineitä sekä kitkettyjen kasvien poiskuljetuksen. Lisäksi mukaan lähteneille yhdistyksille maksetaan kesätyöllistämisavustusta, joka kattaa nuoren palkan sekä työnantajamaksut. Työsuhde solmitaan nuoren ja yhdistyksen välille kahdeksi viikoksi, ja työntekijä tekee työtä 30 tuntia viikossa.

Kesätyöllistämisavun saadakseen yhdistys sitoutuu tekemään vieraslajeihin liittyvää talkootyötä saman verran kuin nuori, eli kahden viikon ajalta 60 tuntia. Mikäli yhdistys palkkaa useamman nuoren, myös talkootöiden määrä kasvaa eli kaksi nuorta palkkaava yhdistys sitoutuu tekemään talkootöitä 120 tuntia ja niin edelleen.