Lahdentielle tarvittaisiin kiertoliittymiä

Lahdentiellä sattui vakava liikenneonnettomuus 4. huhtikuuta (SHL 6.4.). Uutinen ei ollut ainutkertainen, sillä tie on vaarallinen. Itsekin jouduin läheltä piti tilanteeseen viime kesänä Aapiskukon liittymässä. Selvisimme täpärästi hätäjarrutuksella. Valtatie 12 on poikkeuksellinen liikenneväylä, koska sillä ei ole liikenneympyröitä, kuten ennen sanottiin; siis nykykielellä kiertoliittymiä.

Kiertoliittymä lisää turvallisuutta, koska siinä on pakko hidastaa auton nopeutta. Vaikka kolari joskus tapahtuu, ajoneuvot törmäävät toisiinsa vinottain, autojen kohtauskulma on loiva eikä henkilövahinkoja juurikaan satu. Kiertoliittymät lisäävät jonkin verran kaukoliikenteen läpiajon matka-aikaa. Paikallisten yrittäjien, asukkaiden ja lomanviettäjien liikkuminen voi sen sijaan jopa nopeutua, sillä valtatien liikennevirtaan pääsee kiertoliittymässä sujuvasti sisään.

Lahdentien risteykset ovat erityisen vaarallisia Pälkäneen kunnan alueella. Voiko kunta olla aloitteellinen ja tavoitella kiertoliittymien rakentamista? Jos kunnan alueelle tehdään pari kiertoliittymää vuodessa, rakennusajan vaiva on ohi kolmessa vuodessa, ja liikkuminen muuttuu turvalliseksi.

Pekka Kauppi

Salmentaan kesäasukas