Animaatioelokuvien tekeminen on pitkälle erikoistuneiden ammattilaisten ryhmätyötä – Niko-elokuvien ohjaaja Kari Juusonen toi ammattitaitonsa Anssi Kukkosen ja Pyry Vaismaan avuksi

– Pitkän animaatioelokuvan tekeminen on pitkälle hiottua, erikoistuneiden ihmisten ryhmätyötä: ei kukaan osaa tehdä kaikkea yksin. Tämä näkyy konkreettisesti siinä, että animaatioelokuvien lopputekstit kestävät minuuttitolkulla. Työryhmässä on usein mukana satoja ammattilaisia, erityisesti Niko-animaatioelokuvista tuttu elokuvaohjaaja Kari Juusonen kertoo.

Osa tekijöistä on mukana vain lyhyen pätkän, osa saattaa olla lähes koko ajan. Animaation tekemiseen tarvitaan monenlaista osaamista: rahoituksen ja tuotannon varmistumisen jälkeen käsikirjoitus – joka sekin pitää tietysti olla olemassa – muutetaan kuviksi. Taustat, paikat, hahmot ja elokuvassa nähtävät pinnat saavat hahmonsa erikoistuneiden ammattilaisten käsissä.

Tekniikkaa ja tietokoneita käytetään animaatioiden tekemisessä laajalti hyväksi, mutta ne eivät suinkaan korvaa kaikkea.

– Käsityötä on edelleen hyvin paljon. Tuotantojen kuluista suurin osa menee edelleenkin palkkoihin. Valtaosalla animaation parissa työskentelevistä on edelleen klassisen taidepuolen koulutus, Juusonen mainitsee.

Näin on myös miehen itsensä kohdalla, sillä hän on opiskellut Lahden Muotoiluinstituutissa ja saanut myös Taideteollisen korkeakoulun animaatioelokuvaohjaajan koulutuksen.

Kari Juusonen ei pienenä poikana osannut arvata, että tekisi työuransa elokuvien parissa. Hän sanoo olevansa elokuvien suhteen myöhäisherännäinen: ensimmäisen kerran hän kävi elokuvissa 14–vuotiaana. – Olen kuitenkin aina ollut kiinnostunut piirtämisestä ja tarinoista, ja äiti oli käsityöihmisiä, joten meitä lapsiakin kannustettiin tekemään itse ja kokeilemaan.

Työn alla Niko 3

Animaatioiden tekeminen on useimmiten monen vuoden mittainen projekti. Juusosella on parhaillaan työn alla Niko 3 -elokuva, jonka ennakkotuotanto on alkanut tänä vuonna. Projekti työllistää ohjaajaa jo nyt kokopäiväisesti. Ensi-ilta on luvassa loppuvuodesta 2024.

– Vähän vaihdellen aikaa animaatio aina tekijältään vaatii. Joskus on jaksoja, jotka työllistävät ihan koko ajan, ja välillä omaa työpanosta ei niin paljon tarvita. Niko 3 -leffan kanssa intensiivistä työtä minulla ohjaajana on noin kaksi vuotta, josta ehkä pari kuukautta on omalta osaltani hieman löysempää, Juusonen antaa esimerkin työn viemästä ajasta.

Rahoittajat toimivat useimmiten vuosisyklillä, mikä tietää animaatioiden tekijöillekin reipasta työtahtia.

– Ja rahaahan ei ole tietenkään ikinä tarpeeksi, Juusonen nauraa.

Apuna Aitoossa

Juusosen kädenjälki näkyy aitoolaisen Anssin kaupan tuoreimmassa lyhytelokuvassa, johon ammattiohjaaja on tehnyt introanimaation. Juusonen tuntee kauppias Anssi Kukkosen jo pitkän ajan takaa.

– Opiskelimme 1990-luvulla samaan aikaan, minä Lahdessa ja Anssi Tampereella Taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa. Osuimme yhteiseen, isoon projektiin, ja ystävyytemme alkoi tästä, Juusonen kertoo.

Kauppias-Kukkonen soitti alun perin Juusoselle kysyäkseen neuvoja ja konsultaatiota animaation tekemiseen.

– No Karihan lupasi yhdeltä istumalta sellaisen tehdä. Olin ihan että vau, tosi hieno juttu, Kukkonen kertoo.

Ohjaaja Pyry Vaismaa kertoo, että avaruusseikkailun hämmentävyydessä on pyritty säilyttämään Anssin kaupan lyhytelokuvien totuttu taso. – Luonnollisesti mukana on ikiaikaista rakkautta peräänkuuluttavaa elämänfilosofiaa, kansansivistyksellistä perunatietoutta sekä ihmisen sisäisen taistelun tutkiskelua pääsiäisen sanoman hengessä, Vaismaa luonnehtii. Kuvassa avaruusseikkailun kuvausporukka Anssin kaupalla.

Kaupan kuudes lyhytelokuva – Anssin kaupan avaruusseikkailu 2022 – julkistetaan kuluvalla viikolla. Tekijätiimissä on tuttu porukka, eli kauppiaan itsensä ja Juusosen lisäksi Pyry Vaismaa, Jarmo Salonen, Elise Hirvonen ja Katariina Tcheuffa.

Avaruusseikkailun ohjaajana on Pyry Vaismaa. Nuori mies kehuu, että yhteistyö Juusosen kanssa on ollut oikein mukavaa.

– Hienoa, että hän lähti tähän villiin hankkeeseen mukaan. Tietokoneanimaatio, 3D-mallinnus ja kaikki sen tapainen on aiemmin jäänyt itselleni tuntemattomaksi, mutta tämän projektin myötä jotain on tullut ehkä silläkin saralla opittua. Käytännössä olemme saaneet Anssin kanssa heitellä ideoita ja ihailla sitten huippuammattilaisen työn tuloksia, avaruusseikkailun ohjaaja Pyry Vaismaa miettii.

Hauskaa pitää olla

Ajatus lyhytelokuvista syntyi Anssi Kukkosen mielessä, kun hän pohti kaupalle videomainontaa, joka olisi erilaista kuin perinteisesti on totuttu näkemään. Hän halusi mukaan tarinallisuutta, absurdiutta ja ennen kaikkea hauskuutta. Taidealaa opiskelleena ajatus lyhytelokuvista tuntui myös Kukkosesta alusta asti luontevalta.

– Meillä on tekijätiimin kanssa tosi hauskaa, ei tällaista talkootyöhön perustuvaa juttua muuten voisikaan tehdä. Otoksia ei todellakaan hinkata liikaa, 25–minuuttisen avaruusseikkailun kuvauksiin esimerkiksi meni yhteensä kuutisen tuntia, Kukkonen kertoo.

 

Kari Juusonen:

  • 55–vuotias elokuvaohjaaja
  • Kotoisin Jyväskylästä, asuu Vantaalla ja työskentelee Helsingissä
  • Ohjannut kaksi pitkää animaatioelokuvaa sekä useita lyhytelokuvia.
  • Oli ehdolla parhaan ohjauksen Jussi -palkinnon saajaksi animaatioelokuvasta Niko – Lentäjän poika. Vuonna 2012 elokuvalle valmistui jatko-osa Niko 2 – lentäjäveljekset.
  • Voitti Cannesin elokuvajuhlilla lyhytanimaatiollaan Pizza Passionata ”Prix du Jury” -palkinnon vuonna 2001.