Kansainvälisiä tuulia haistelemassa

Kantri ry ja Pirkan Helmi ry järjestivät matkan Latviaan, jossa järjestettiin ”Smart Village” -seminaari. Kuvassa Leena Ilmola, Anna Kulmakorpi ja Krista Ahdersone-Krumina. Kuva: Seppo Kääriäinen.

Viime viikolla EU-Lieder-ryhmät Kantri ry ja Pirkan Helmi ry järjestivät matkan Latviaan, jossa järjestettiin ”Smart Village” -seminaari sekä tutustumista latvialaisiin EU-rahoitusta saaneisiin kohteisiin. Paikallisten toimijoiden ja meidän 14 suomalaisen lisäksi mukana oli noin parinkymmenen hengen ryhmä Kreikasta.

Seminaari käsitteli tulevaisuuden hankkeita ja toi ajatuksia, joiden avulla voitaisiin kehittää yhteisöllisyyttä ja parantaa kylien toimintaedellytyksiä, sähkö- vesi- ja viemäröintielinehtoja, sekä kylien ja niissä asuvien tai sinne muuttavien ihmisten hyvinvointia.

Kreikkalaiset esittelivät seitsemän eri saaren toimintoja kulttuurin, paikallisen turismin, internetin ja uusien turismireittien kautta.

Suomalaisista hyvinvointia ja kylien elinvoimaisuutta edistävistä hankkeista olivat esiteltyinä luopioislaisten, vesilahtelaisten ja Kangasalan Raudanmaan kyläkoulun ympärille rakentuneet, monipuoliset toiminnot ja Eräjärven teatterihanke.

Mielenkiintoinen oli pieneen koskeen rakennettu vesivoimala, joka tuotti sähkön. Ympärille oli rakennettu kalastusta, ravintolatoimintoja, majoitusta. Kehittymässä olivat hyvinvointipalvelut. Lähellä oli siidereitä, viinejä ja calvadosta tuottava tila, johon aikoinaan oli isoisä istuttanut omenapuut.

Keskusteluissamme ideat muhivat, lensivät ja rönsyilivät. Syntyikö uusia innovaatioita, aika näyttää.

Arja Pahkasalo,

Luikala–Pohjalahti–Salmentaka kyläyhdistys ry

Sähkön tuotantoon tutustumassa Vesilahden Kurjen Ekotilalta Reima Kanerna ja vesivoimala-tilan isäntä. Kuva: Anna Kulmakorpi.
Höyrysukkulassa Luikala–Pohjalahti–Salmentaka kyläyhdistyksestä Arja Pahkasalo. Kuvan hän nappasi itse.