Kirjakahvilat palaavat tunnelmalliseen Lepokotiin – ”Lukijoiden ja kirjailijoiden kohtaamiset ovat tärkeitä”

Kirjakahviloiden juontajana ja puheenjohtajana toimii kangasalalaislähtöinen Tuomas Marjamäki. Kuva: Juho Rahkonen.

Kangasalan Lepokodin kirjakahvilatilaisuudet palaavat juurilleen tauon jälkeen. Sunnuntai-iltapäivisin on jälleen tarkoitus kuulla kiinnostavia kirjailijoita tai muita kulttuurihenkilöitä leppoisan ja välittömän kahvitilaisuuden merkeissä.

Vuoden ensimmäinen kirjakahvila järjestetään 24. huhtikuuta kello 14, jolloin vietetään Historiallisen romaanin iltapäivää. Vieraaksi saapuu kaksi kirjailijaa: Paula Nivukoski ja Anna-Kaisa Linna-aho.

– Ensimmäiset uudet kirjakahvilat ovat vielä kokeiluluontoisia. Katsomme, saammeko yleisöä paikalle ja hengen nousemaan. Paula Nivukoski ja Anna-Kaisa Linna-Aho ovat molemmat kirjoittaneet erinomaisia historiallisia romaaneja ja on ilo saada heidät keskustelemaan teemasta, kirjakahviloiden puheenjohtajana toimiva Tuomas Marjamäki kertoo.

Nivukoski tunnetaan historiallisista romaaneistaan sekä viime vuoden myydyimpiin lastenkirjoihin lukeutuvasta Onnelliset aakkoset -kirjasta. Hänen teoksensa Nopeasti piirretyt pilvet (Otava 2019) ja Mainingin varjo (2020) sijoittuvat 1900-luvun alkupuolen Pohjanmaalle. Myös Linna-Ahon esikoisteos on historiallinen romaani, sota-aikaan sijoittuva Paperijoutsen (Otava 2019), joka palkittiin Tiiliskivi-palkinnolla.

– Kirjailijat valikoituivat kirjakahvilan ensimmäisiksi vieraiksi siksikin, että olemme samalla porukalla pitäneet jo yhden historiallisen romaanin illan Laihialla Santeri Alkion kotitalossa, Marjamäki lisää.

Syksylläkin tarkoitus jatkaa

Kirjakahviloiden puheenjohtaja Marjamäki on kangasalalaislähtöinen toimittaja ja kirjailija, joka on kirjoittanut elämäkertoja sekä romaanit Siitä tulikin farssi (2018) ja Myöhäistä katua (2019). Hän myös toimii Kangasalan Lepokoti-Säätiön hallituksessa. Marjamäki muistelee lämmöllä Lepokodilla 1990-luvulla järjestettyjä kirjakahviloita, joissa hän usein kävi.

– Siellä esiintyivät muun muassa Juice Leskinen, Kummelin Timo Kahilainen ja Heikki Silvennoinen sekä Martti Syrjä – kirjallisuus ymmärrettiin tuolloin laajasti! Tilaisuuden idea oli erittäin toimiva ja sopi Lepokodille hyvin. Sitä yritetään nyt elvyttää. Aloitin Kangasalan Lepokoti-Säätiön hallituksessa nelisen vuotta sitten isäni Tarmon jäädessä pois. Ajatus kirjakahvilan palauttamisesta oli jo silloin mielessäni, mutta koronapandemia lykkäsi sen näinkin pitkälle.

Juonnetun esityksen jälkeen yleisö voi esittää kirjailijoille kysymyksiä. Kirjailijat myös signeeraavat omia teoksiaan. Pääsy kirjakahvilaan on ilmainen. Kuluja katetaan maksullisella kahvitarjoilulla.

Kangasalan Lepokoti on vuosina 1911–1986 toiminut entinen matkustajakoti ja täyshoitola, joka tunnetaan vahvasta kulttuurihistoriastaan. Talossa ovat aikoinaan asuneet ja työskennelleet muun muassa kirjailijat Jalmari Finne, Pentti Saarikoski, Jukka Tyrkkö ja Eeva-Liisa Manner sekä vierailleet monet suuret persoonat aina Jean Sibeliuksesta ja C. G. E. Mannerheimista Tauno Paloon ja Markus-setä Rautioon. Talo on tuttu myös useista elokuvista.

Kirjakahviloita pyritään kevään aikana järjestämään vielä toinenkin 29. toukokuuta. Tarkoitus on jatkaa toimintaa myös ensi syksynä.

– Kuten kirjamessuilta tiedetään, lukijoiden ja kirjailijoiden kohtaamiset ovat tärkeitä. Osa yleisöstä tulee paikalle tuntemiensa kirjailijoiden vuoksi ja osa siksi, että haluavat tutustua uusiin kirjailijoihin. Kirjakahvilan teema voi olla mikä tahansa kirjallisuuteen liittyvä – aika näyttää, millaisia vieraita saamme paikalle, Marjamäki toteaa.