Koronakooste jää historiaan – ensimmäinen seurantaviikko kirjasi Pälkäneelle ja Kangasalle yhteensä yhdeksän koronatartuntaa, viimeinen yli 280

Maaliskuussa 2020 tässä lehdessä kerrottiin, miten Pälkäneellä oltiin varautumassa mahdollisiin koronavirustartuntoihin. Kangasalla virukselle oli juuri altistunut yhdessä yläkoulussa noin 90 oppilasta ja koulun henkilökuntaa. ”Hieman huolestunut” koronaviruksesta kertoi olevansa kolmannes SHL.fi-sivuston nettikyselyyn vastanneista.

Vielä saman vuoden lokakuussa Pälkäne ei ollut noussut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ”koronakuntalistalle”, jolla näkyivät ne kunnat, joissa todennettuja koronatapauksia oli vähintään viisi. Kangasalla koronatapauksia oli tuolloin 20, ja uusista yksittäistapauksista raportoitiin joidenkin päivien väliajoin.

Sydän-Hämeen Lehti alkoi seurata koronatilannetta oman Koronakoosteensa ja siihen poimittujen tiettyjen lukujen kautta alkuvuodesta 2021. Silloin Pälkäneen koronatapausten kokonaismäärä oli noussut kahdeksaantoista ja Kangasalan vahvistettu tapausmäärä oli 85.

Ensimmäinen seurantaviikko tammi-helmikuun vaihteessa 2021 toi Pälkäneelle neljä uutta koronatartuntaa ja Kangasalle vastaavasti viisi. Koko Suomessa koronatartuntoja oli tuolloin vahvistettu yhteensä noin 45 000 – eli reilu puolet siitä määrästä, joka raportoitiin pelkästään Pirkanmaan koronatapausten kokonaismääräksi huhtikuun alussa tänä vuonna.

Koronakoosteen luvuista selviää, että Suomessa tehtyjen koronatestien lukumäärä ylitti maan asukasluvun viime heinäkuun alussa. Sadan todennetun koronatapauksen raja ylittyi Kangasalla viime vuonna helmikuun toiseksi viimeisellä viikolla, tuhannen tartunnan raja viime vuodenvaihteessa ja 2000 tapauksen rajapyykki helmikuun alussa. Pälkäneellä tämän vuoden helmikuussa koronatapauksia oli kirjattu 240; kahdensadan vahvistetun tartunnan raja oli ylitetty tammi-helmikuun taitteessa ja sadan tartunnan raja joulunalusviikolla.

5. huhtikuuta päättyneellä Koronakoosteen seurantaviikolla Pälkäneelle vahvistettiin 46 ja Kangasalle 239 uutta koronatartuntaa. Pälkäneen kokonaismäärä oli noussut yli kuudensadan ja Kangasalan yli 4200 tapauksen. Pirkanmaan koronatartuntojen määrä oli noussut joulukuisesta 17 000 tapauksesta yli 71 000:n. Koko maan tapausten määräksi kirjattiin yli 900 000 ja tehtyjen koronatestien määräksi lähes 10,5 miljoonaa.

Viimeistään tuossa kohtaa oli jo selvää, että ohjeistusten lieventyessä ja kotitestien yleistyessä niin koronatestien kuin tautitapaustenkin määrä oli huomattavan paljon virallisia lukuja suurempi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri vähensivät omaa tartuntalukujen seurantaansa, mikä osaltaan heikensi Koronakoosteen tuoreiden lukujen vertailukelpoisuutta aikaisempiin nähden.

Niinpä Sydän-Hämeen Lehden Koronakoosteen päivittäminenkin päätettiin huhtikuun alussa lopettaa ja – vaikka korona edelleen arkeemme vaikuttaa ja toimia kaikilta edellyttääkin – siirtää huomiota muihin asioihin.

Sen jälkeen, huhtikuun puolivälissä, koronan ilmaantuvuus sekä Pälkäneellä että Kangasalla on maaliskuun huippulukemista kääntynyt selkeään laskuun. Koronatapausten virallinen kokonaismäärä on Pälkäneellä lähes 700 ja Kangasalla miltei 4600.

Vaikka Koronakoostetta ei enää aktiivisesti päivitetäkään, se jää SHL.fi-sivustolle lukijoiden tarkasteltavaksi – ja muistuttamaan yhdestä lähihistorian erikoisimmista ajanjaksoista, joka toivottavasti saadaan suuressa mittakaavassa päätökseen lähitulevaisuudessa.