Pälkäneellä oppilaat ihmettelevät 3D-maailman saloja – Kostianvirran koulu teknologiakasvatuksen pilottina alakouluista

Aluksi sai valita kuvan heijastimeen tai avaimenperään. Kuudesluokkalaisille Heini Ilveskoskelle ja Ninni Tikalle kuvan valitseminen oli helppoa.

Hieman erilainen päivä on alkamassa tiistaina heti aamusta osalla Kostianvirran yhtenäiskoulun viides- ja kuudesluokkalaisista.

Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan opiskelijat ovat valmistautuneet pitämään teknologiakasvatuksen opetustuokion. He ovat erikoistuneet käsitöihin.

Suurin osa oppilaista oli kuullut 3D-tulostuksesta, jossa 3D-tulostimella voidaan esimerkiksi tulostaa kolmiulotteisia muovi-, metalli- ja lasiesineitä.

– Tänään pääsette muun muassa kokeilemaan vinyylileikkuria, tasolaseria, 3D-kyniä, lämpöprässiä, Easiscope-mikroskooppia, opiskelijat Katri Lamminaho ja Aino Lampinen kertovat.

Lauri Hölsä ja Kaapo Kallio ihmettelevät 3D-tulostinta.

Itse tekemään

Tarkoituksena on tehdä heijastin tai avaimenperä. Aluksi valitaan siihen sopiva kuva.

Oppilaat työskentelevät pääosin pareittain ensin tietokoneella. Kuudesluokkalaisille Heini Ilveskoskelle ja Ninni Tikalle kuvan valinta on helppoa. Marsu on nopeasti valittu.

– Meillä on kotona kaksi marsua, joten se vaikutti valintaan, Heini huikkaa.

Ninni Tikasta tekeminen tuntuu jännältä. Innostus huokuu tytöistä.

Kun kuva on valittu, se leikataan vinyylileikkurilla. Pohjahuovan värivalinta on seuraava askel. Se leikataan laserleikkurilla.

– Sitten ei muuta kuin nyppimään ylimääräiset osat kuvasta, jotta sen voi hyvin asetella huovalle, Aino Lampinen opastaa.

Lämpöprässillä kuva yhdistetään huopaan.

Omaan tahtiin sai tutustua 3D-kyniin ja Easiscope-mikroskooppiin, jos heijastimelta tai avaimenperältä ehti.

Heini Ilveskoski ja Ninni Tikka leikkaavat kuvan vinyylileikkurilla. Keskellä opiskelija Aino Lampinen opastaa sen käytössä.

Yksi osa-alue elämää

Moni oppilaista kehui erilaista opetustuokiota. Tekeminen oli monelle mieluisaa.

Käsityökasvatuksen ja käsityötieteen yliopisto-opettajat Kari Kouhia ja Miia Collanus toteavat opetustuokioiden alakouluilla vasta alkavan. Yläkouluille on jo pidetty vastaavantyyppisiä 3D-mallinnus- ja tulostustyöpajoja Hervannassa kehitetyn konseptin mukaan.

– Pälkäneen voi sanoa olevan alakoulujen pilotti. Olen itse kotoisin täältä ja asun yhä paikkakunnalla, sanoo Kari Kouhia, joka oli myös itse käynyt Kostian koulua aikanaan.

Etenkin pienissä kouluissa resurssit ovat usein vähissä. Taustalla on ajatus, että lapset ja nuoret pääsevät itse kokeilemaan. Kysymys on myös tasa-arvosta.

– Teknologinen lukutaito on tärkeä. Tarjoamme tietyn alustan, jolla ihmetellä maailmaa, Collanus sanoo.

Collanus toteaa ihmisenä kasvamisen olevan läpileikkaus erilaisia taitoja. Kaikista ei ole tarkoitus tehdä teknologia-ammattilaisia, mutta tämä alue on yksi osa elämää.

Opetustuokioihin olivat viikon mittaan osallistumassa myös Aitoon ja Luopioisten kirkonkylän 5.–6. luokkalaiset.

Ninni Tikka ja Heini Ilveskoski keskittyvät kari Kouhian ohjeisiin.
Fiona Rauhamäki oli tyytyväinen päivän antiin. Hän valitsi pohjahuovan väriä.
6B-luokan oppilaita työn touhussa. Keskellä yliopisto-opettaja Kari Kouhia, joka on itse käynyt aikanaan Kostian koulua.
Linnea Antila odottaa huopapalaansa laserleikkurista.