MM-kiakkokolumni: Keskustorille pitää saada jääkiekkoilijan näköispatsas

”Huutoa, mäiskettä, tunteiden räiskettä, kiekkoa maaliin kun koitetaan. Huutoa, mäiskettä, tunteiden räiskettä, mestaruus Suomeen taas voitetaan”.

Kolumnin kirjoittaja on ylöjärveläinen sanoittaja, runoilija ja kirjailija

Jääkiekon vuoden 1965 MM-turnaus käytiin Suomen ensimmäisessä, silloin juuri valmistuneessa Hakametsän jäähallissa Tampereella. Syy Tampereen valikoitumiseen kisojen isäntäkaupungiksi vuonna 1965 oli Helsingin myöhästynyt hallinrakennusprojekti. Nyt vuonna 2022 Tampereella on uusi, upea ja uljas Nokia-areena, jossa pelataan parhaillaan jääkiekon maailmanmestaruudesta.

Tampere tunnetaan maan kovimpana kiekkokaupunkina. Ja sitä se todellakin on. Tampereella synnytään Tapparan tai Ilveksen pelipaitaan. Leskisen Juiceltakin kysyttiin aikanaan, että kummalla puolella isäsi oli? Juice luuli, että tarkoitetaan punaisia tai valkoisia, mutta kysyjä tarkoitti Tapparaa tai Ilvestä.

Tampereella hehkuvan jääkiekkohuuman aistii joka puolella. Tampere on suorastaan revennyt kisatunnelmaan. Satoja euroja maksava kisalippu ei tunnu missään..

”Kun kisat saattavat osua vain kerran omalle kohdalle ja omaan kotikaupunkiin, niin hinta ei voi olla silloin mikään este”, sanoi työkaverini.

Kaikki valmistautuvat kuin suureen näytökseen. Suomi-paita päälle ja jänisräikkä pyörimään mitalinkiilto silmissä. Tämä valtava MM- huuma täytyy saada kokea. Den glider in- soi ja kuuluu jo kaikkialla. Kansa huutaa.

Vuonna 1965 odotukset eivät olleet vielä korkealla ja Suomi oli kisojen seitsemäs. Viime vuosina ja koko 2000-luvulla menestys on ollut niin hyvää, että odotukset ovat taas todella korkealle.

Tampereen kaupunki on hienosti satsannut näihin kisoihin. Kaupungin keskeisimpiä alueita on somistettu Kiekon koti -teeman mukaisesti kolmen viikon ajalle. Tampereen kaupungin tuottama Kiekon koti -teema näkyy kevään ajan merkittävällä tavalla myös
erilaisten oheistapahtumien kautta. Esimerkiksi Tuomiokirkonkatu on väritetty kisakaduksi.

Yksi asia on varma: jos himoittu maailmanmestaruus tulee niin keskustorin suihkulähde lienee kovilla. Kestääkö se enää toista mestaruusjuhlaa tänä keväänä? Pitäisiköhän kenties suihkulähteen viereen tehdä toinen samanlainen suihkulähde, jossa saisi uida, hyppiä ja kirmata vesijuoksua?

Tampere tunnetaan siis maan kovimpana kiekkokaupunkina. Kaupunki elää jääkiekosta. Olisiko siis aika tuoda kaupungin keskustaan, Keskustorille, iso jääkiekkoilijan näköispatsas? Nyt voisikin alkaa vääntämään kättä siitä, kuka olisi mallina patsaalle? Ehdokkaista ei olisi pulaa, ollaanhan Tampereella, nääs.

TIMO JOKINEN