Sammutintarkastuspäivät vetivät Sydän-Hämeessäkin – ”Säännöllisillä tarkastuksilla pyritään havaitsemaan ennalta mahdolliset viat, jotta sammutin todella toimisi tarvittaessa”

Onkkaalan VPK:n pihamaalla tarkistettiin sammuttimia. Sammutintarkastuksesta ja tarjoilusta vastasi Oriveden Sammutinhuolto.

– Pälkäneen keskusta, Sahalahti ja Rautajärvi ovat kuuluneet vakitarkastuspaikkoihin jo vuosikaudet, kertoo Lähi-Tapiola Pirkanmaan vastuullisuuspäällikkö Taina Hiltunen.

Yrityksen sammutintarkastuspäivät vetivät tänä keväänä poikkeuksellisen paljon väkeä. Pälkäneellä Onkkaalan VPK:n pihalla tarkastettiin tänä keväänä 175 sammutinta, Sahalahden VPK:n pihalla 83 ja Rautajärvellä 99 sammutinta.

– Kangasalan Prisman piha on hieman tuoreempi tarkastuspaikkana, mutta kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Siellä tarkastettiin nyt 231 sammutinta, Hiltunen sanoo.

Lähi-Tapiola Pirkanmaa tarkastuttaa vuoden mittaan maksutta noin 5000 sammutinta. Tänä vuonna kiertueen sammutintarkastuspisteillä sammuttimia tarkastettiin ennätysmäärä, yli 4000 kappaletta.

– Tarkastus on hyvä tehdä vuoden välein, jos sammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle, kuten kylmässä kesämökissä, ajoneuvossa tai veneessä. Kodin sisätiloissa pidettäville käsisammuttimille suosittelemme kahden vuoden välein tehtyä tarkastusta, jonka tekee valtuutettu sammutintarkastaja. Tarkastuksessa sammutinliike katsoo sammuttimen toimintakunnon, ja tarvittaessa se eri maksua vastaan huolletaan tai vaihdetaan uuteen. Säännöllisillä tarkastuksilla pyritään havaitsemaan ennalta mahdolliset viat, jotta sammutin todella toimisi tarvittaessa. Oman sammuttimen seuraavan tarkastusajan näkee sen kylkeen liimatusta tarrasta, neuvoo Lähi-Tapiola Pirkanmaan maatila-asiantuntija Olli Tuomaala.

Suomessa kotitaloihin ja asuntoihin ei ole pakollista hankkia käsisammutinta, mutta se on hyvä ja edullinen tapa edistää paloturvallisuutta. Lain mukaan käsisammutin pitää olla veneessä, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori. Matkailuautoissa ja -vaunuissa sammuttimelle ei ole nykyisin lakisääteistä pakkoa, mutta vakuutusyhtiöiden suojeluehtojen mukaan sammutin tulee löytyä.

Erilaisten palosammuttimien vaihtoehdot ja runsaus voivat hämmentää. Suurin virhe on, jos sammutinta ei ole lainkaan, mutta viisasta sammuttimen valinnassa on kiinnittää huomiota myös sen kokoon ja sammutinaineeseen. Sammuttimia löytyy monessa koossa, sammutinaineella ja teholuokissa. Myös sammuttimien nimitykset saattavat aiheuttaa epäselvyyttä.

Jauhesammuttimet ovat monille tutuin sammutintyyppi ja ne ovat yleisimpiä Suomessa. Niiden rinnalla suosiotaan ovat kasvattaneet nestesammuttimet, joiden sammutusteho on kehittynyt. Kotiin kannattaa valita nestesammutin, koska ne ovat helppokäyttöisiä ja sopivat kaikkien kodin palojen alkusammutukseen.

Lähi-Tapiola Pirkanmaan korvausjohtajan Tapio Kärkelän mukaan kotiin sopii parhaiten nestesammutin eli tutummin ”vaahtosammutin”.

– Siinä sammutinaineena toimii saippuavaahdon kaltainen seos. Sen sijaan esimerkiksi autoon, veneeseen tai mökille, joissa säilytettäessä lämpötila laskee joskus nollantuntumaan tai alle, jauhesammutin on paras valinta, koska se ei jäädy. Perinteinen jauhesammutin on varmasti myös tehokas kotioloissa, mutta suljetuissa sisätiloissa sammutinjauhe pölyää käytettäessä runsaasti, mikä heikentää nopeasti näkyvyyttä ja sotkee perusteellisesti tilat. Kovan sotkun lisäksi sammutinjauhe voi pahimmillaan tuhota kodin elektroniset laitteet korroosion vuoksi.

Mökille Kärkelä neuvoo valitsemaan kuuden kilogramman jauhesammuttimen, jos mökissä on talvella kylmät sisätilat. Tarvittaessa sammuttimia voi mökillä olla useampia, sillä tulipalon syttyessä ammattilaisten apu on usein kaukana. Autoon ja veneeseen sopii kahden kilon jauhesammutin.

Pelastuslaitoksen tilastojen mukaan vuosittain alkusammutukseen turvaudutaan lähes 2000 rakennuspalossa. Onnistuneella alkusammutuksella vältytään vuosittain useilta vakavilta henkilövahingoilta ja estetään kymmenien miljoonien eurojen omaisuusvahingot.

Sammutinkiertue pysähtyi myös muun muassa Sahalahdella.