Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa…

Moni asia hämmästyttää ja kummastuttaa tällaista vanhaa ukkoakin, jonka elinaikana kaikki tapakulttuuriin liittyvät asiat ovat heittäneet ”häränpyllyä” verrattuna aikaan, jolloin olin nuori aikuinen.

Silmiinpistävää on tuo miesten muoti esimerkiksi hiusten ja korujen suhteen. Ennen oli tärkeätä, että kampaus oli siisti ja leikattiin säännöllisesti. Koulussa opettaja huomautti heti, että tuollainen peikkotukka pitää siistiä.

Entäs nyt? Hiukset riippuvat ohimoilta olkapäille ja takaa puoliselkään. Usein näkee vielä päälaella pienen tötterön rusettinauhalla sidottuna, niin kuin ”pikku Myyllä”. Tavallisia ovat myös nuttura niskassa, poninhäntä tai palmikoitu letti. Ajast´aikaan nämä ovat kuuluneet naisille.

Ihmetystä herättävät myös korut. Aikuiset miehet kulkevat helmet kaulassa, korvakorut ja rannerenkaat kiiltäen, eikä nämä ole nuorisoa vaan aikuisia miehiä.

Ihmetystä herättää myös päähineen käyttö. Ulkona mennään kesät talvet paljain päin, mutta mistä se lakki löytyy aina sisällä ollessa päähän esimerkiksi syödessä tai jopa keskustellessa TV-ohjelmassa jonkinlainen reuhka tai lippis lippa niskan puolella.

On tietenkin selvää, että jokainen pukeutuu ja hoitaa ulkoasunsa juuri niin kuin itse haluaa, eikä se kuulu sivullisille. Haluan vain verrata näitä aikaan 40–50 vuotta sitten, johon on valtava ero.

En vielä malta olla ihmettelemättä tuota varusmiespalvelusta. Eiköhän sekin ole pian naisten varassa, koska nämä meidän poikaressukat eivät jaksa tai viitsi sitä suorittaa, vaan kaikenlaisilla verukkeilla siitä vapautuvat. Naisten määrä ikäluokasta aina vaan lisääntyy ja selviävät ihan kunniallisesti jopa upseerin arvoihin asti. He turvaavat maanpuolustuksemme tulevaisuudessakin oikein hyvin.

Muutenkin naiset kunnostautuvat nykyisin jo kaikkialla yhteiskunnan tärkeissä tehtävissä, vähintään yhtä hyvin kuin miehet. Esimerkiksi kotiseurakuntani seitsemästä papista on kuusi naista ja kaikki he ovat arvostettuja tehtävissään.

Parin vuoden kuluttua meille on valittu uusi presidenttikin koska nykyistä ei lain mukaan voida enää valita uudelleen. Silloin seurataan jännityksellä itsenäisyyspäivän vastaanottoa linnassa. Vastaanottajina on tietenkin presidentti puolisoineen, mutta siellä onkin teoreettinen mahdollisuus seistä kaksi miestä, Silloin nähtäisiin, kumpi on rouva ja niiaa tervehtiessään.

Vanha ukko ihmettelee: Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa.

Kosti Tuominen