Vuokko Hovatan tähdittämä hulvaton farssi avaa Kangasalan kesäteatterin monipuolisen kesän – Katso jutusta myös kooste Kangasalan muista kesäteatteriesityksistä!

Takana on kaksi raskasta vuotta, ensin koronapandemian ja nyt kevättalvesta syttyneen Ukrainan sodan vuoksi.

– Juuri tämän takia nyt on hyvä aika nauttia yhdessäolosta. Kesä on kohtaamisten, ilon ja yhteisöllisyyden aikaa. Olen tosi innoissani, kun nyt voi kohdata kaikkia ihmisiä jälleen! Ulkoilmassa, villinä ja vapaana, näyttelijä ja laulaja Vuokko Hovatta miettii.

Hovatta on tullut tutuksi muun muassa Ulta Bra -yhtyeen jäsenenä ja Helsingin Kaupunginteatterin näyttelijänä. Hän on julkaissut myös sooloalbumin Lempieläimiä ja on solistina yhtyeessään Vuokko Hovatta Kolmisin. Kesäkuussa hänet nähdään Kangasalan kesäteatterin lavalla hulvattomassa farssissa Vaimoni on toista maata. Näytelmässä kotijuhlat muuttuvat kaaokseksi pienen väärinkäsityksen myötä.

– Meillä on huippu porukka ja näytelmä on ihan hillittömän hauska. Harjoituksissa on ollut välillä vaikea pitää pokkaa, Hovatta kertoo.

Hovatan lisäksi näyttelijöinä ovat Maija Siljander, Iikka Forss ja Antti Peltola. Ohjauksesta vastaa Mikko Kivinen ja tuotannosta hämeenlinnalainen Iltama, jonka voimahahmo on käsikirjoittaja-ohjaaja-näyttelijä Otto Kanerva. Esitykset nähdään 8.–19. kesäkuuta.

Pirkanmaa on Hovatalle tuttu paikka. Hänen isovanhempansa ovat kotoisin Tampereelta ja isotäti Kangasalta. Lapsuudessa ja nuoruudessaan hän on viettänyt kesiään mökillä Lempäälässä.

– Edelleen käyn monta kertaa kesässä Lempäälän mökillä. Siellä on vaan niin kertakaikkiseen ihanaa. Ja seutu on todella upea.

Vuokko Hovatta on ollut keväällä virkavapaalla Helsingin kaupunginteatterilta. Kevät on kulunut keikkaillen ja keikkoihin valmistautuen. Myös perinteisiin keväthommiin: siirtolapuutarhassa puuhailuun ja veneen remontoimiseen on riittänyt aikaa. Kuvassa on käynnissä Vaimoni on toista maata -näytelmän harjoitukset. Vuokko Hovatan (oikealla) lisäksi harjoittelemassa ovat näyttelijät Maija Siljander (vasemmalla), Antti Peltola ja Iikka Forss.

Lisää farssia, stand upia ja Juice-musikaali

Kangasalan Kesäteatterissa nähdään Vaimoni on toista maata -esitysten jälkeen Kangasalan Pikkuteatterin Tuhkimo, jota seuraa kesän toinen farssi, Anu Hälvän sovittama ja ohjaama Kunnolla katettu. Näytelmä edustaa tyypillistä brittiläistä farssikomediaa. Esitykset ovat 27.–30. heinäkuuta. Lisäksi Hälvä tuo Kangasalle jo viime kesänä nähdystä Kauniista Veerasta kaksi uusintaesitystä, jotka ovat vuorossa 31. heinäkuuta.

Anu Hälvä.

Suomen Musiikkiteatterin Viidestoista yö -musikaali valtaa kesäteatterin lavan 2.–20. elokuuta. Juicea esittää Matti Mikkonen ja Mikko Alatalon roolissa nähdään Erik Kraemer.

Kesäteatterin kauteen kuuluu myös tilannekomiikkaa, sillä Huviseurat Stand up -esitys naurattaa katsojia 21. heinäkuuta.

Kangasalan kesäteatteria pyörittää Kangasalan kaupungin kulttuuripalvelut.

Juice-musikaali Viidestoista yö saa vuoron kesäteatterin lavalla elokuussa. Rooleissa nähdään muun muassa Erik Kraemer ja Matti Mikkonen.

 

 

Seudun kesäteatteriesityksiä:

Vehkajärven kesäteatteri

Mikä näytelmä: Ihmisellinen mies

Missä: Vehkajärven Touhulassa

Milloin: 9.7–21.8., yhteensä seitsemän esitystä

Mitä: Sirkku Peltolan teksti. Työryhmässä on yhdeksän näyttelijää, ohjauksesta vastaa Anne Hyvärinen.

Ohjaajan suusta: ”Lempeän kipeän humoristinen näytelmä. Kaksi vuotta sitten, ennen koronaa ja sen aiheuttamaa esitystaukoa, näytelmämme piti olla Luulosairas mies, mutta sen esittäminen koronapandemian jälkeen ei tuntunut hyvältä ajatukselta. Nyt Ihmisellisessä miehessä pohditaan sitä, kuinka paljon elämässä voi tehdä myönnytyksiä muiden vuoksi ja kuinka kiltti ihminen saa äänensä kuuluviin.”

Vehkajärven kesäteatterissa nähdään Ihmisellinen mies.

 

Kuohenmaan kyläteatteri

Mikä näytelmä: Lemmenkoulu

Missä: Kuohenmaan paviljongilla

Milloin: 15.7.-–14.8., yhteensä yhdeksän esitystä.

Mitä: Juho Joen ohjaama ja Kati Kampparin käsikirjoittama parisuhdekomedia. Näyttelijät ovat kuohenmaalaisia nuoria ja aikuisia.

Ohjaajan suusta: ”Luvassa on lempeä ja leppoisa maalaiskomedia. Näytelmässä kolme pariskuntaa lähtee lemmenkoululeirille pistämään parisuhdettaan kuntoon. Innokkailla kouluttajilla on kullakin omat metodinsa ja oppinsa leiriläisille annettavaksi.”

Kuvassa alhaalla vasemmalta Jore Seppänen, Elina Kamppari, Katariina Tammisto ja Salla Hakala. Ylhäällä vasemmalta Kati Kamppari, Markku Mäntylä, Mari Tuominen, Sini Kivikytö ja Anu Kamppari. Kuva: Esko Tammisto.

 

Pikkuteatteri

Mikä näytelmä: Tuhkimo

Missä: Kangasalan kesäteatterilla

Milloin: 30.6.–10.7, yhteensä kymmenen esitystä.

Mitä: Näyttelijöinä ovat Pikkuteatterin 7–13-vuotiaat lapset. Noin 1,5 tuntia kestävä esitys sopii kaikenikäisille. Käsikirjoitus ja ohjaus on Tanja Tommisen käsialaa.

Ohjaajan suusta: ”Luvassa on koko perheen näytelmä, melko perinteiseen tapaan toteutettu Tuhkimo. Tarina on yritetty pitää iloisena, vaikka siihen mahtuukin myös jännittäviä kohtia – joutuuhan Tuhkimo siskopuoltensa kiusaamaksi ja vähättelemäksi. Lavalle mahtuu myös haltiakummin taikaa ja tietysti myös pariton kenkä!”

Ylärivissä siskopuolet Leea ja Loviisa, joita näyttelevät Aino Di Piazza (valkoinen takki) ja Helmi Niemelä (sininen takki). Vieressä äitipuoli Markettaa näyttelevä Emmiina Vainio. Hiirinä Lilli Tuominen ja Hertta Heinonen, Tuhkimona eli Ellana Hilda Viitala.

 

Salaseuran teatteri

Mikä näytelmä: Gabriel, tule takaisin

Missä: Kangasalan Lepokodin kesäteatterilavalla

Milloin: 1.7–22.7., yhteensä 14 esitystä.

Mitä: Lavalla nähdään neljä näyttelijää, jotka rooleissaan syventyvät pohtimaan huijaamista ja huijattuna olemista. Ohjaajana on Kyösti Kallio.

Ohjaajan suusta: ”Huijarinäytelmä hurjimmasta päästä. Neljän näyttelijän sukellus Mika Waltarin Auervaara-tarinaan, jossa katsotaan, kuinka sydämettömästi ihminen voi toista ihmistä koetella oman etunsa eteen. Kuka huijaakaan ketä ja miten?”

Salaseuran teatteri esittää näytelmän Gabriel, tule takaisin!

 

Sahalahden kesäteatteriryhmä

Mikä näytelmä: Maalaiskomedia: Täällä taas!

Missä: Vilpeilän kylätalon pihamaalla

Milloin: Esitykset 10.–12.6., yhteensä neljä esitystä.

Mitä: Janne-Tapani Simolan ohjaamassa ja käsikirjoittamassa näytelmässä palataan kaupungista takaisin maaseudulle.

Ohjaajan suusta: ”Isän kuolema tuo erilleen ajautuneet sisarukset taas yhteen. Mitä tapahtuu, kun herra kaupungista palaa takaisin maalle, kenellä vanha suola janottaa ja mistä taas niin kovasti juoruillaan? Monenlaista juonenkäännettä ja kommellusta mahtuu mukaan matkaan, ennen kuin on loppuaplodien aika.”

Kuvassa sisarukset Tero ja Anne.