Daniel Medelplanin museo herää taas eloon

Daniel Medelplanin museo Pälkäneellä nostaa kesän näyttelyssä esille kaunismuotoiset arabialaiset kirjaimet. Suomessa pitkään asunut kristitty kurditaiteilija Azad Saber on luonut arabian kielen aakkosten innoittamana digitaalista grafiikkaa, jonka pääviesti on syvän toivon kuvilla.

Azad Saberin äidinkieli on sorani, kurdin kielen murre, jota kirjoitetaan arabialaisilla aakkosilla. Soranilla on virallisen kielen asema Irakissa, taiteilijan lähtömaassa.

Aapiskukko, joka esiintyi täällä ensimmäisen kerran Daniel Medelplanin valmistamassa ja julkaisemassa ABC-kirjassa, hävisi koulun aapisista 1990-luvulla. Pälkäneellä vuonna 1719 alkanut perinne on kuitenkin elänyt sitkeästi: aapiskukosta on tullut koulua, opettamista ja opettajaa merkitsevä symboli, minkä lisäksi niin sanotuissa kotiaapisissa kukkoa ei ole kaihdettu. Herra Hakkarainen, Miina ja Manu ja muut lapsia ilostuttavat kuvakirjahahmot pitävät aapiskukon puolta!

Kesällä lapset voivat tutustua näihin nykyajan kukkoaapisiin muun muassa etsimistehtävien avulla.

Museolla järjestetään 5.6. kello 14–16 kesäkauden ja näyttelyn avajaiskahvit museon pihapiirissä (Medelplanintie 2, 36600 Pälkäne). Museo on avoinna kesä–elokuussa sunnuntaisin kello 14–16 tai sopien puhelimitse 040 417 6290. Sunnuntaina 7.8. kello 16 Daniel Medelplanin museon ja Pälkäneen seurakunnan yhteinen Medelplanin muistopäivä Juhanalla (Konkintie 45). Aiheena mm. ”Mihin aapiskukko hävisi koulukirjoista?”.