Lukiolaiset kirjoittavat: Haluatko tietää, kuinka saat päiviisi virtaa ja laskettua stressitasojasi?

Hei, sinä juuri, liikutko mielestäsi tarpeeksi? Entä miten hyvin syöt? Nukutko oikeasti tarpeeksi ja tiedätkö, mitä hyötyä siitä on? Ei hätää, minä kerron just sinulle.

Terveyden ja hyvinvointi laitos THL suosittelee aikuiselle ihmiselle kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään kaksi ja puolituntia viikossa ja vähintään kaksi kertaa viikossa lihaskuntoa ylläpitävää liikuntaa. Tämä on oikeasti todella vähän, jos sen suhteuttaa siihen, miten paljon hyötyä siitä on terveydellesi sekä jaksamisellesi. Tällaista kestävyysliikuntaa on aivan tavallinen reipas kävely tai vaikka hiihtäminen. Lihaskuntoa voi pitää hyvässä kunnossa jumppaamalla. Ethän unohda niveliesi tärkeyttä, sillä niistä kannattaa pitää myös hyvää huolta esimerkiksi erilaisilla venytys sekä taivutus liikkeillä sekä käyttämällä niitä paljon.

Päivässä kuuluisi syödä neljästä viiteen kertaa. Hyvällä aamupalalla jaksat lähteä virkeänä kouluun tai töihin. Kannattaa esimerkiksi syödä puuroa sekä marjoja. Lounaaksi olisi hyvä syödä jotain proteiinipitoista sekä hiilihydraatteja, esimerkiksi kanakastiketta sekä riisiä. Äläkä unohda kasviksia, vaikka et pitäisi niistä. Välipalaksi voi ottaa jotain kevyttä: rahka sekä jokin hedelmä ovat aika hyviä. Päivällisen täytyisi olla hieman kevyempi kuin lounas, mutta saman tyyppisesti senkin lautasmalli koostuu. Iltapalaksi kannattaa syödä kevyesti jotain pientä, esimerkiksi voileipä, sillä, jos syöt enemmän, elimistön pitää vielä tehdä sen jälkeen töitä ruoan sulattamiseksi ja unen saanti ja laatu voi kärsiä tästä. On mahtavaa, jos saat rytmitettyä päivän ateriat säännöllisesti, sillä se vähentää nälän tunnetta, pitää veren glukoosipitoisuuden tasaisena, suojaa hampaita reikiintymiseltä sekä tietenkin auttaa jaksamaan.

Aikuinen ihminen tarvitsisi seitsemästä yhdeksään tuntia unta vuorokaudessa ja nuori noin kahdeksasta yhdeksään tuntia, eli hieman enemmän kuin aikuinen. Ei toki saa unohtaa, että unen tarve on yksilöllistä ja että joku nuori pärjää ihan hyvinkin seitsemän tunnin yöunilla ja joillekin ei edes yhdeksän tuntia tunnu riittävän. Uni on ehdottoman tärkeää erityisesti kouluikäisille sekä opiskelijoille, koska aivot tallentavat yöllä muistiin näiden päivällä oppimat asiat sekä tankkaavat energiaa, jotta nuori jaksaa taas seuraavana päivänä ahertaa. Nukkuminen myös puhdistaa elimistöä kuona-aineista, alentaa verenpainetta sekä vähentää stressihormoni kortisolin määrää elimistössä.

Muista siis nukkua tarpeeksi, syödä hyvin sekä puhtaasti ja ulkoiluttaa kehoasi, niin elämä hymyilee!

Mikael Lohtander

Sydän-Hämeen Lehti julkaisee Pälkäneen lukion opiskelijoiden kirjoituksia äidinkielen ja kirjallisuuden 4. kurssilta.