Lukiolaiset kirjoittavat: Millaista kiusaaminen on ja mitä siitä voi seurata? 

Kiusaaminen voi olla henkistä tai fyysistä. Haukkuminen, pahan puhuminen, juorujen levittely, selkään puukotus, lyöminen, syrjintä ja töniminen ovat esimerkkejä kiusaamismuodoista. Kiusaamista esiintyy niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin keskuudessa. Kiusaamisella on monia seurauksia niin kiusatulle kuin kiusaajalle. Tähän on kuitenkin alettu puuttua viime vuosina aiempaa enemmän, sillä kiusaamisen vaikutuksia on alettu ymmärtää paremmin kuin ennen. Asiaan ei kuitenkaan vieläkään puututa kunnolla, sillä kiusaamisesta puhumiseen on käytetty mahdollisesti vain yksi oppitunti vuodessa eikä sillä ole ollut mitään vaikutusta kiusaamiseen. Siihen on tietenkin vaikea puuttua, sillä sitä saattaa tapahtua kaikkien silmien alla huomaamatta tai netissä nimettömänä, mutta siihen pitäisi yrittää edes puuttua vielä paremmin kuin nyt.

Kouluissa kerrotaan kiusaamisesta ja sen vaikutuksista kiusattuun, mutta sillä ei tunnu olevan mitään vaikutusta lasten käytökseen. Jos he ovat alkaneet kiusata jotakuta, he eivät sitä yhden “saarnatunnin” jälkeen myöskään lopeta vaan se saattaa jopa vain motivoida heitä jatkamaan kiusaamista, koska he huomaavat, mitä voivat saada aikaan toiselle, sillä he eivät vielä ymmärrä tekojensa todellista merkitystä. Tämän takia pitäisi keksiä jokin toinen tapa kertoa lapsille kiusaamisesta ja sen vaikutuksista, minkä lisäksi opettajien pitäisi olla kouluissa tarkempia oppilaidensa käytöksen suhteen ja huomatessaan puuttua kiusaamiseen. Esimerkiksi ala-asteellani ADHD-oppilaiden väkivaltaisuuteen ja kiusaamiseen ei puututtu juurikaan, mikä asetti oppilaat eri arvoisuuteen “rangaistusten” sekä kiusaamiseen puuttumisen suhteen. Heille ei välttämättä tullut teoistaan mitään seurauksia, kun taas kiusattu saattoi saada väkivallalta puolustautumisesta jälki-istuntoa.

Aikuistenkin keskuudessa esiintyy kiusaamista samanlaisessa muodossa kuin lapsillakin. Kiusaaminen aikuisten keskuudessa on kuitenkin enemmän syrjimistä työpaikoilla tai pahan puhumista selän takana kuin lyömistä tai haukkumista. Minkäänlainen kiusaaminen ei kuitenkaan ole hyväksyttävää eikä ole olemassa “pientä” kiusaamista, joka ei olisi vakavaa.

Nettikiusaaminen on uusi kiusaamisen muoto, mikä on yleistynyt 2010-luvulla anonyymien sovellusten mukana. Siellä nuoret voivat lähettää toisilleen kehuja, kysymyksiä ja haukkumisia tai arvostella miten haluavat täysin nimettömänä. Tämä on luonnollisesti lisännyt kiusaamista, koska ihmiset voivat laittaa kenelle vain esimerkiksi tappo uhkauksia kenenkään tietämättä kuka on kyseessä. Myös toisista on helpompi lähettää suuremmalle ihmismäärälle valheellista tietoa tai levittää henkilökohtaisia asioita, jotka jäävät nettiin lopullisesti ja saattavat pilata kiusatun tulevaisuuden, esimerkiksi töiden saannin suhteen.  Myös valekäyttäjillä haukkuminen esimerkiksi TikTokissa. Ilmiö on lisääntynyt etenkin lasten ja nuorten keskuudessa hälyttävästi.

Alle kymmenenvuotiaat saattavat haukkua kommenteissa tuntemattomia ihmisiä esimerkiksi läskeiksi, rumiksi, vammaisiksi, mikä on todella huolestuttavaa, sillä he ovat vasta lapsia ja silti käyttäytyvät tällä tavoin. Vanhempien pitäisi valvoa lastensa somekäytöstä paremmin, jotta he eivät käyttäytyisi järkyttävällä tavalla muita ihmisiä kohtaan. Näiden lisäksi sisällöntuottajista, jotka tekevät somea työkseen tai ihmisistä, jotka vain jakavat elämäänsä someen, levitetään pilakuvia, heitä haukutaan, kuvataan salaa ja heihin käydään käsiksi, jos heidät nähdään julkisilla paikoilla. Heistä juorutaan myös erilaisilla juorukanavilla kuten Jodelissa ja Redditin juorupalstoilla. Sovelluksissa voi vapaasti spekuloida sisällöntuottajia, mutta siellä kiusaaminen ja haukkuminen ovat kiellettyjä. Sovelluksilla on sinänsä hyvä idea keskustella sisällöntuottajien sisällöstä, mutta juoruilu ja juorujen levittely on myös kiusaamista sisällöntuottajia kohtaan, vaikka sitä ei aina tule ajatelleeksi, kun sovelluksia käyttää.

Kiusaamista katsotaan yleensä vain kiusatun näkökulmasta eikä kiusaajan, jolla itsellään on vakavia ongelmia. Hänellä saattaa olla perheessä ongelmia, hän saattaa haluta huomiota muilta, jos sitä ei perheestä saa, hän voi purkaa pahaa oloaan muihin tai saattaa olla kateellinen henkilölle, jota alkaa kiusaamaan. Myös heitä pitäisi siis ymmärtää ja antaa heille apua, jotta heidän ei tarvitsisi purkaa pahaa oloaan muihin ja pilata muiden loppu elämää. Kiusaaminen voi myös vaikuttaa kiusaajan elämään hänen tajuttuaan, miten on kohdellut toista ja millaisista ongelmista hänen uhrinsa voi kärsiä loppu elämänsä. Myös ongelmat, joiden vuoksi hän on alkanut kiusata, voivat kasvaa ilman apua suuriksi ja aiheuttaa hänelle itselleen ongelmia tulevaisuudessa.

Fyysinen kiusaaminen voi aiheuttaa epävarmuutta ja kiusattu saattaa olla varovainen, peloissaan ja varautunut jatkuvasti ollessaan tekemisissä muiden ihmisten kanssa. Voi myös olla, ettei hän uskalla lähteä kotoaan mihinkään, koska pelkää jonkun käyvän hänen kimppuunsa. Henkinen kiusaaminen, etenkin juoruilu ja selkään puukotus, voivat puolestaan vaikuttaa uhrin luottamukseen. Hän ei saata enää puhua omista asioistaan ja saattaa jäädä yksin ajatustensa ja asioidensa kanssa. Voi käydä niin, ettei hän uskalla tutustua uusiin ihmisiin ja tämän seurauksena syrjäytyy, tai hän saattaa alkaa ajatella esimerkiksi, ettei kukaan välitä hänestä ja että kaikki haluavat heille pahaa tai että hänessä itsessään on jotain vikaa. Itse en pysty luottamaan ihmisiin minusta levitettyjen juorujen takia ja tämä on vaikuttanut sosiaalisiin suhteisiini paljon esimerkiksi yksinäisyytenä.

Kaikenlaisella kiusaamisella on seurauksia. Haukkuminen ja arvostelu saa ihmisen itsetunnon heikkenemään ja voi aiheuttaa itsevihaa tai epävarmuutta esimerkiksi pukeutumisesta. Omalla kohdallani kiusaaminen johti itsevihaan, sillä en sietänyt kehoani, kaikkien kuulemieni haukkujen ja arvostelujen jälkeen. Pahimmilla hetkillä toivoin, että minulla olisi ollut anoreksia, jotta olisin laihempi eikä kukaan voisi haukkua kehoani. En usko, että olen ainoa. Toisten ulkonäön ja kehon kommentoiminen negatiivisesti voi johtaa syömishäiriöön, ei ainoastaan sen toivomiseen. Etenkin tyttöjen ja nuorten naisten keskuudessa syömishäiriö on yleistynyt kiusaamisen mutta myös yhteiskunnan ulkonäköpaineiden vuoksi, mikä on mielestäni hälyttävä merkki. Kaikille ihmisille sukupuolesta riippumatta pitäisi antaa kehorauha ja turhien ulkonäköpaineiden luominen tulisi lopettaa.

On kiusaaminen millaista tahansa se ei ole koskaan oikein ja sillä on aina vakavia seurauksia. Se voi johtaa yksinäisyyteen, itsetunto-ongelmiin mielenterveysongelmiin, itsetuhoisuuteen tai pahimmassa tapauksessa itsemurhaan. Usein kiusatut eivät uskalla kertoa aikuiselle kiusaamisesta, sillä pelkäävät vain pahenevan tilatilannetta. Tämän vuoksi huoltajien tulisi tarkkailla lastaan ja huolehtia, että hänellä on kaikki hyvin. Kiusaamisen ilmetessä heidän tulisi ilmoittaa kouluun tai kiusaajan huoltajille mitä on tapahtunut, jotta asiaan voitaisiin puuttua ja kiusaaja sekä kiusattu saisivat apua ajoissa ennen kuin mitään peruuttamatonta tapahtuisi. Joissain tapauksissa voi myös käydä niin, että kiusattu alkaa kiusaamaan muita ihmisiä itse saamansa kohtelun takia eli alkaa itse purkaa pahaa oloaan muihin. Apua pitäisi siis huomata antaa ja hakea ennen kuin kiusaaminen aiheuttaa lisää ongelmia kiusatulle ja kiusaajalle.

Anonyymi kirjoittaja 

Sydän-Hämeen Lehti julkaisee Pälkäneen lukion opiskelijoiden kirjoituksia äidinkielen ja kirjallisuuden 4. kurssilta.

Kommentointi on suljettu.