Kuutar aloitti risteilyt Pälkäneellä – ”On kiva nähdä seutua järveltä päin”

Risteilyt lähtevät perjantaisin Kostianvirran laiturilta Kostiantien päästä. M/S Kulkuri -risteilyalus on rakennettu vuonna 1966 ja uudistettu vuonna 2000.

Kuutar aloitti risteilyt Pälkäneellä viime viikolla. Uusi reitti kulkee Kostianvirrasta Pälkänevedelle, Kyllönjoelle ja lopulta Rönnvikiin viinitilalle. Sydän-Hämeen Lehden toimittaja vietti risteilyllä palan matkasta ja taltioi tunnelmia kannelta.

Perjantain risteilylle oli ilmoittautunut etukäteen kaikkiaan noin kaksikymmentä matkustajaa. M/S Kulkurin kansi olikin lähes täynnä tyytyväisiltä vaikuttavia risteilijöitä. Toisinaan kannella kuuli iloista puheen sorinaa, toisinaan puolestaan hiljaisuutta, jossa risteilijät näyttivät keskittyvän maisemien katseluun ja ilman aistimiseen vesiltä käsin. Myös sää suosi matkailijoita.

Anne Puolakangas nautti maisemista.

Minna Oksanen, Jani Oksanen ja Olivia Oksanen lähtivät risteilylle isovanhempien Arto Vitikan ja Katriina Hiihto-Vitikan kanssa. Perhe kertoo, että heillä on tapana käydä Pälkäneeltä käsin yhdessä kesäretkellä. Viime vuonna oli Luopioisten vuoro, ja tänä vuonna porukka lähti katselemaan Pälkänettä vesiltä. Risteily oli Vitikalle ja Hiihto-Vitikalle yllätys.

– Luulin, että olemme menossa kesäteatteriin, Hiihto-Vitikka sanoo.

– Täällä on ihanat maisemat. Tämä oli iloinen yllätys, hän jatkaa.

Minna Oksanen, Jani Oksanen, Olivia Oksanen, Arto Vitikka ja Katriina Hiihto-Vitikka kertovat, että heillä on tapana käydä Pälkäneeltä käsin yhdessä kesäretkellä.

Oksaset kertovat asuneensa Pälkäneellä noin kymmenen vuotta. Vitikka ja Hiihto-Vitikka ovat puolestaan tulleet risteilylle Meri-Porista.

– Tämä on samalla mummun ja vaarin 50-vuotishääpäiväreissu, Minna Oksanen kertoo.

Kesäpäivää vesille lähtivät viettämään myös Hanna Kekkonen, Nina Karjalainen, Helmi Karjalainen, Lasse Karjalainen ja Karri Kekkonen.

Nina Karjalainen kertoo, ettei ole ennen käynyt Rönnvikissä, ja myös Hanna Kekkosen viimeisimmästä vierailusta viinitilalla on kulunut jo tovi.

– Rönnvik on hieno paikka, ja siellä on hyvä ruoka. Lisäksi on hienoa mennä Kostianvirta edestakaisin, Karri Kekkonen sanoo.

– On kiva nähdä seutua järveltä päin, Porista kotoisin oleva Nina Karjalainen sanoo.

Risteilyllä olivat myös Hanna Kekkonen, Nina Karjalainen, Helmi Karjalainen, Lasse Karjalainen ja Karri Kekkonen.

Vesireitit yhdistivät kyliä

Sydän-Hämeen vesiliikenteellä on pitkät perinteet. Ennen vesireitit yhdistivät kyliä ja olivat paras väylä kylien väliseen liikenteeseen. 1950-luvun puolivälissä tapahtui murros autoistumisen myötä, jonka johdosta vesireitit hiljenivät.

Kuutar on tuottanut risteilypalveluja hämäläisissä kansallismaisemissa noin kahdenkymmenen vuoden ajan osaltaan elvyttäen vesiliikenneperinnettä. Pälkäneeltä risteilyt lähtevät perjantaisin Kostianvirran laiturilta Kostiantien päästä. Pälkäneen risteilyt käydään M/S Kulkuri -risteilyaluksella, joka on rakennettu vuonna 1966 ja uudistettu vuonna 2000.

Alus on rekisteröity 80 matkustajalle, mutta risteilykäytössä suositaan enintään 65 matkustajaa. Sisäpaikkoja on kahdessa salongissa yhteensä 45 ja tämän lisäksi kannella on tilaa noin kahdellekymmenelle henkilölle.

Valkeakosken ja Pälkäneen risteilytuotteiden pohjoinen haara lähtee Valkeakoskelta Mallasveden kautta Pälkäneelle ja Roineen kautta Kangasalle, siitä Orivedelle ja aina Jämsän Länkipohjaan saakka.

Reitti kulkee Kostianvirrasta Pälkänevedelle, Kyllönjoelle ja lopulta Rönnvikiin viinitilalle.