Yritysten arvonlisäveroja kertyi alkuvuodesta enemmän kuin viime vuonna – ”Ihmiset ovat ostaneet tavaroita ja palveluja marras-huhtikuussa enemmän kuin vuotta aiemmin”

Verohallinnon mukaan epävarma maailmantilanne ei vaikuttanut kerättyjen verojen määrään alkuvuonna.

Verohallinto on kerännyt tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana 42 miljardia euroja veroja, mikä on 3,6 miljardia euroa ja yli yhdeksän prosenttia enemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Palkkatuloja saavien määrä on kasvanut, mikä on vaikuttanut henkilöiden tuloista kerättyjen verojen määrään positiivisesti. Myös sijoittajien hyvä vuosi 2021 näkyy verokertymässä.

– Alkuvuoden verotulojen positiivinen kehitys johtuu erityisesti siitä, että viime vuonna ja alkuvuodesta taloudessa meni hyvin koronarajoituksista huolimatta, ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta kertoo.

Ennakonpidätyksiä henkilöjen palkkatuloista ja muista ansiotuloista on kerätty tammi-kesäkuussa yhteensä 16,2 miljardia, joka on lähes viisi prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Verohallinnon mukaan palkkoihin tehdyt yleiskorotukset eivät yksin selitä ennakonpidätyksistä kerättyjen veromäärien kasvua alkuvuonna.

– Merkittävämpi selittävä tekijä on se, että ennakonpidätykset on kerätty viime vuotta isommalta joukolta ihmisiä, eli palkkatuloja saavia on ollut viime vuotta enemmän, Luokkanen kertoo.

Vuoden 2022 ensimmäisen puolen vuoden verokertymässä näkyvät yritysten marras-huhtikuun myynneistä Verohallinnolle tilittämät arvonlisäverot. Yhteensä arvonlisäveroa kertyi 2022 ensimmäiselle puoliskolla 10,4 miljardia euroa eli noin seitsemän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Ihmiset ovat ostaneet tavaroita ja palveluja marras-huhtikuussa enemmän kuin vuotta aiemmin. Luvuista ei kuitenkaan voi vetää mitään johtopäätöksiä siitä, miten epävarma maailmantalouden tilanne ja inflaatio vaikuttavat arvonlisäverokertymään loppuvuonna, Verohallinnon Luokkanen sanoo.

Myös yritysten maksamaa yhteisöjen tuloveroa on kerätty alkuvuonna 26,5 prosenttia enemmän kuin alkuvuonna 2021. Yhteensä yhteisöjen tuloveroja on kerätty alkuvuonna 4,5 miljardia euroa.

– Yritysten maksamissa yhteisöveroissa järkevä tarkastelujakso on vuosi. Loppuvuonna kerätyt verot yrityksiltä voivat vielä muuttaa kehityksen suuntaa, Luokkanen kertoo.

Sähköstä, polttoaineista, alkoholista ja tupakasta on kerätty valmisteveroa vuoden 2021 alkua enemmän, mutta Verohallinnon mukaan luvut eivät ole vertailukelpoisia. Suurin osa kehityksestä johtuu valmisteverotuksen tilityspäivien muuttumisesta vuonna 2021.

– Vuoden 2021 valmisteverokertymä ei ole vertailukelpoinen, vaan kattaa ainoastaan 11 kuukauden verot. Se, miten esimerkiksi kohonnut bensan hinta vaikuttaa valmisteverokertymään, selviää tilastoista vasta myöhemmin, Luokkanen sanoo.

Valmistevero ei ole arvonlisäveron tavoin prosenttiosuus myyntihinnasta, vaan kiinteä summa. Siksi kerättyyn valmisteveron määrään vaikuttaa erityisesti myydyn polttoaineen litramäärä.