Kihut järjestetään Pälkäneellä elokuun puolessa välissä

Kivennapa: Kivennapa on Karjalan kannaksella oleva pitäjä, joka jäi rauhanteossa luovutetulle alueelle. Nykyiseltä nimeltään Pervomaiskoje, seillä on myös ”Kihuiltu” neljä kertaa. Vuonna 1939 Kivennavalta evakkoon lähti lähes 10 000 asukasta, jotka asuttivat ennen noin viittäkymmentä kylää. Sydän-Hämeen kunnat lähikuntineen olivat pääasutuskuntia kivennapalaisille. Kuntien joukossa olivat myös Pälkäne (Luopioinen).

Kivennavan maisemaa ennen sotia.

Kihut: Pitäjän Kihu-juhlia on vietetty jo paljon ennen kuin nykymuotoisia Kihuja nyttemmin, eli sodan jälkeen on vietetty. Kihut kokoavat perheitä, sukuja ja tietysti muitakin juhlijoita. Tänä vuonna vietettävät Kihu-juhlat ovat seitsemännetkymmenetneljännet edellyttäen sitä, ettei tule uusia epidemioita, kuten kahtena edellisenä vuonna on ollut. Kihujen teema tänä vuonna on ”Mist sie oot kotosii?”

Pälkäne: Kihuja on Pälkäneellä vietetty jo kymmenen kertaa aiemminkin. Tänä vuonna juhlitaan 14. elokuuta Nuijantalossa ja myös Pälkäneen seurakuntatalo on käytettävissä. Ohjelma tarkentuu juhlien lähetessä. Lisätietoa löytyy jo nyt Kivennapaseuran kotisivuilta (kivennapaseura.fi) ja esimerkiksi Pälkäneen kirjastossakin luettavissa olevassa Karjala-lehdessä.

Paikalliset ovat tervetulleita talkoilemaan erilaisiin töihin.

Matti Laatikainen

Ps. Kivennapa-kirjanäyttely avataan Pälkäneen pääkirjasto Arkissa Kihujen jälkeen.