THL:n suositus toteutukseen heti Pälkäneellä ja Kangasalla – koronorokotusten neljäs kierros aukeaa 70 vuotta täyttäneille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uutta suositusta koronarokotuksista aletaan noudattaa Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella heti. Näin ollen 70 vuotta täyttäneillä kuntalaisilla on nyt mahdollisuus tehdä ajanvaraus neljännelle rokotukselle. Rokotusajanvarauksen laajentamisesta koskemaan seuraavaa ryhmää luvataan tiedottaa erikseen.

THL antoi maanantaina suosituksen, että kunnat alkaisivat tarjota neljänsiä rokoteannoksia tietyille väestöryhmille jo heinäkuussa tai viimeistään 1.8. alkaen.

Uusi suositus on, että kunnat voivat heinäkuusta alkaen, alueellisen epidemiatilanteen mukaan, tarjota neljänsiä rokoteannoksia portaittain alkaen henkilöistä, joilla on suurin lääketieteellinen riski vakavalle koronataudille. Ensimmäisenä ovat vuorossa 70–79-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin, toisena 18–69-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat ja kolmantena 60–69-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin.

Suositus ei koske toistaiseksi 12–17-vuotiaita riskiryhmäläisiä eikä myöskään sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, joilla on edelleen hyvä suoja vakavaa koronatautia vastaan.

Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Tämänhetkisen tiedon mukaan sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta. Jos on saanut kolme rokoteannosta ja sairastanut koronan kerran tai useammin, ei ole tarvetta ottaa neljättä rokoteannosta.

Neljänsiä annoksia on tarjottu jo aiemmin Pälkäneellä ja Kangasalla THL:n suosituksen mukaisesti voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille, yli 80-vuotiaille, iäkkäille hoivakodeissa asuville, 70–79-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin ja iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet ja jotka eivät pärjää yksin kotona.

Hoitotyön johtajan Jenni Aunio-Ahmavuon mukaan iäkkäiden ja riskiryhmäläisten neljännet rokotukset ovat edelleen tärkeä prioriteetti.

– On tärkeää ottaa kaikki suositellut tehosteannokset. Koronaepidemia voi Suomessakin kiihtyä jo loppukesästä. Neljännen rokoteannoksen ottaminen viimeistään elokuun alussa antaa ikääntyneille ja riskiryhmille lisäsuojaa vakavaa tautia vastaan hieman alkuperäistä aikataulua aiemmin, THL tiedottaa, hän muistuttaa.

Neljänsiä rokoteannoksia annetaan ainakin vielä elokuun ajan rokotevalmisteilla, joita Suomessa on tälläkin hetkellä käytössä.  Varta vasten koronaviruksen variantteja vastaan räätälöityjä rokotteita saadaan THL:n asiantuntijoiden mukaan käyttöön myöhemmin syksyllä.

Aunio-Ahmavuon mukaan koronarokotusaikojen tarvetta on haasteellista tällä hetkellä arvioida, sillä kotitesteillä todettujen koronavirustartuntojen lukumääristä ei kunnissa ole tietoa.

Sairastettu tauti vaikuttaa siihen, että tehosteannoksia ei oteta tällä hetkellä läheskään yhtä vilkkaasti kuin aiemmin.

– THL:n uuden suosituksen myötä rokotustahti tulee varmasti taas kiihtymään hetkellisesti. Kunnassa seurataan nyt aktiivisesti rokotusaikojen menekkiä ja lisäaikoja järjestellään mahdollisuuksien mukaan. Kesäloma-aika ja kansallinen hoitajapula tuovat omat haasteensa massiivisen rokotustoiminnan järjestämiseksi. Elo- ja syyskuussa järjestetään tarpeen mukaan myös ”walk in” -rokotuspäiviä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?