Aitoon elokuvafestareilla yhdistyvät elokuvan ja elokuisen loppukesän taika

Festareiden ohjelmistosta vastaava Pyry Vaismaa odottaa erityisesti Risto Jarvan ohjaamaa Jäniksen vuosi -elokuvaa.

Pälkäneelle rantautuu uusi kesätapahtuma, kun Aitoon elokuvafestarit järjestetään ensimmäistä kertaa. Tapahtuma kokoaa elokuvan ystävät yhteen loppukesän idylliseen maalaismaisemaan 26.–27. elokuuta Aitoon Honkalaan.

– Tavoitteena on luoda lämminhenkinen tapahtuma kaiken maailmassa olevan epävarmuuden keskellä – sellainen tapahtuma, jossa voi kokea lämpöä ja rakkautta. Elokuvan kautta voimme kokea elämän korotettuja hetkiä, Pälkäneen kulttuurisuunnittelija Marketta Pyysalo sanoo.

Festareiden ohjelmistosta vastaava Pyry Vaismaa toivoo, että tapahtuma yhdistää kesän ja elokuvan parhaat puolet.

– Toivon, että tapahtumassa yhdistyy elokuisen loppukesän ja elokuvan taika. Toivon myös, että onnistumme järjestämään sydämelliset ja avaramieliset juhlat, joita on helppo lähestyä.

Vaismaa paljastaa, että juhlissa nähdään monipuolisesti elokuvia klassikoista ”kepeään rillumareihin”. Hän itse kertoo odottavansa erityisesti Risto Jarvan ohjaamaa Jäniksen vuosi -elokuvaa.

Vaismaasta on hienoa nähdä, kuinka haaveesta syntynyt ajatus alkaa toteutua.

– Haavekuvat ja käytännönläheisyys yhdistyvät, vähän niin kuin elokuvissakin, Vaismaa pohtii.

Tunnelmaa ja yhteyttä elokuvien äärellä

Elokuvafestareiden ideaa haudottiin pitkään ennen kuin viime vuoden lopulla projektia alettiin aktiivisesti edistämään. Työryhmä saatiin kokoon vuoden alussa, ja lopullinen festivaalien muoto syntyi Pyysalon sanoin ”pienten purojen suurennuttua”. Festareita rakentavat työryhmä Pälkäneen kunnan kulttuuripalveluista, Aitoon VPK, Aitoon kyläyhdistys sekä Anssin Kauppa.

– Honkalan upeat puitteet ovat festareissa iso tekijä, sekä elokuvan ja ihanan maalaismaiseman yhdistyminen. Lisäksi Aitoolla on valmiiksi festarikyläimago Aitoon Kirkastusjuhlien myötä. Nämä ovat ikään kuin pikkusiskofestarit, Pyysalo kertoo.

Pyysalo sanoo odottavansa paitsi elokuvia itsessään, myös tunnelmaa ja yhteyden kokemista elokuvien äärellä.

– Elokuva on taidemuoto, joka kattaa ihmisyyden kirjon laajasti. Ymmärrys itseä, toista ja maailmaa kohtaan kasvavat, Pyysalo sanoo.