Puutarhat avaavat porttinsa Pälkäneellä ja Kangasalla

Avointen puutarhojen hehkua vuodelta 2017.

Tämän vuoden Avoimet puutarhat -tapahtuma houkuttelee vierailemaan monimuotoisissa puutarhoissa sunnuntaina 7. elokuuta kello 12–17. Pälkäneeltä ovat mukana Tanja Mariannen piha Luopioisissa, sekä Pajuparvi Helena Tillilä.

Kangasalta mukana ovat Maijan ja Matin puutarha Kuhmalahdella, Vehmaa Ruutanassa, Vilpelän koulu Sahalahdella, sekä Hiivalanmäen helmi, Kasvikeräilijän puutarha ja Koivistojen kotipuutarha.

Kaiken kaikkiaan maksuttomaan tapahtumaan osallistuu ennätysmäärä, yli 850 puutarhaa eri puolilla Suomea. Useissa puutarhoissa on päivän aikana erikoisohjelmaa, johon voi tutustua etukäteen Avoimet puutarhat -sivustojen puutarhakuvauksissa.

Tapahtuman yhteinen eurooppalainen teema on Puutarhat ilmastonmuutoksessa. Teema kannustaa miettimään ja vaihtamaan ajatuksia puutarhojen vaikutuksista ilmastonmuutokseen. Uudet kasvit ja suojautuminen luonnon ääri-ilmiöiltä saattavat herättää keskustelua päivän kohteissa. Harrastajat voivat kuitenkin iloita tapahtuman aikana siitä, että puutarhat edistävät luonnon monimuotoisuutta ja hidastavat monin tavoin ilmastonmuutoksen haitallisia vaikutuksia.

Avoimetpuutarhat.fi -sivujen avulla voi tutustua etukäteen kohteisiin ja suunnitella reittikartan. Puutarhavierailut ja valmistautuminen päivään näkyvät Facebookissa ja Instagramissa, jonne voi postata kuvia ja ajatuksia #avoimetpuutarhat2022 -hashtagilla.

Tapahtuman järjestävät 11. kerran Puutarhaliitto ry ja Svenska Trädgårdsförbundet rf. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Ljudmila ja Nikolai Borisoffin puutarhasäätiöt sekä Kotipuutarha-lehti, Martat ja Kekkilä. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä eurooppalaisen Rendez vous aux Jardins -verkoston kanssa.