Luopioisissa järjestetään vieraslajiseminaari perjantaina – luvassa puheenvuoroja vieraslajeihin liittyvistä ongelmista

Yksityiskohta Tiina Poutasen teoksesta Sumuverho.

Mikkolan navetalla Luopioisissa järjestetään vieraslajiseminaari perjantaina 12. elokuuta kello 13. Seminaarissa kuullaan alan asiantuntijoiden puheenvuoroja vieraslajeista sekä niihin liittyvistä ongelmista Suomessa ja maailmanlaajuisesti. Seminaarin jälkeen on mahdollisuus tutustua navettakalleriassa esillä olevaan Vieraat-näyttelyyn ja seurata pilapiirtäjä Seppo Leinosen luomisprosessia.

Seminaari ja näyttely liittyvät Koneen Säätiön rahoittamaan Helsingin yliopiston tutkimushankkeeseen Vieraspedot luonnossamme: vuorovaikutukset luontaisten lajien ja ihmisen kanssa. Hanketta vetää filosofian tohtori Sari Holopainen Helsingin yliopistosta. Holopainen pyysi hakkeen yhteistyökumppaniksi paikallisen Muodonmuutoksia ry:n, jonka tehtävänä on ollut taiteen avulla herätellä ihmisten asenteita, joita voi olla muutoin vaikea käsitellä tieteessä.

Hankkeessa on tutkittu riistakameroiden avulla muun muassa supikoiran ja ketun mahdollisia vaikutuksia Nuuksion metsojen ja muiden metsäkanalintujen pesintään ja kantoihin. Tutkimushankkeen maasto-osuus käynnistyi Nuuksiossa toukokuussa 2020. Nuuksioon rakennettuihin keinopesiin asetettiin fasaaninmunia sekä ”hajuposteja”, eli hopeaketun rauhastuoksuun kastettuja tikkuja houkuttelemaan petoeläimiä.

Vieraat -näyttelyn teokset syntyivät yhteistyössä hankkeen tutkijoiden kanssa. Maasto-osuudessa mukana olleet Mumun taiteilijat Heli Mäkinen ja Tiina Poutanen pääsivät osallistumaan hankkeen maastotutkimuksiin Holopaisen, sekä hankkeesta gradua tekevän Linda Uusihakalan kanssa.

Taiteilijat olivat mukana keinopesäkäynneillä, ja kävivät läpi riistakameroilla kerättyä tutkimusaineistoa ja sen analyysejä. He myös keskustelivat tutkijoiden kanssa ja perehtyivät vieraslajien ympärillä käytyyn tieteelliseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Lisäksi näyttelyn tiedeosuutta olivat kokoamassa Helsingin yliopiston Tieteen popularisointi -kurssilaiset. Näyttely oli huhti-toukokuun ajan esillä Suomen Luontokeskus Haltiassa Nuuksiossa, minkä jälkeen se siirrettiin Luopioisiin. Näyttely on esillä Mikkolan Navetan navettakalleriassa 31. elokuuta asti, ja on avoinna tiistaista lauantaihin kello 10–15.