Roerich-pakti -näyttely Sahalahden museomakasiinilla

Sahalahden museomakasiinin kesän viimeinen näyttely on nimeltään Roerich-pakti – Rauha kulttuurin kautta. Se esittelee kulttuuriperinnön suojeluun tähtäävän Roerich-paktin historiaa ja merkitystä nykypäivänä.

Sopimus taiteellisten ja tieteellisten laitosten ja historiallisten muistomerkkien suojelemisesta eli Roerich-pakti on maailman ensimmäinen kansainvälinen sopimus kulttuurin suojelemisesta sodan ja rauhan aikana. Sen alullepanija ja laatija oli venäläissyntyinen, myös Suomessa asunut taiteilija, ajattelija ja rauhanrakentaja Nikolai Roerich (1874–1947).

Kysymys kulttuuriperinnön suojelusta sodan aikana on tälläkin hetkellä valitettavan ajankohtainen. Roerich-pakti solmittiin vuonna 1935 ja se on edelleen voimassa oleva kansainvälinen sopimus. Se on myös toiminut esikuvana monille sen jälkeen laadituille kulttuuriperinnön suojelusopimuksille, joihin suurin osa maailman valtioista, mukaan lukien Venäjä ja Ukraina, ovat liittyneet.

Roerich-paktiin sisältyy voimakas rauhanajatus. Nikolai Roerich ajatteli, ettei kestävää maailmanrauhaa pystytä luomaan politiikan tai talouden keinoin, vaan ainoastaan kulttuurin avulla. Hän kirjoitti: ”Missä on kulttuuri, siellä on rauha. Siellä on myös sankarillisuus ja oikea ratkaisu vaikeimpiinkin sosiaalisiin ongelmiin”.

Näyttelyssä on esillä aineistoa, joka kertoo Roerich-paktin ja sen symbolin, Rauhan Lipun synnystä ja ajankohtaisuudesta. Esillä on myös reproduktioita Nikolai Roerichin maalauksista. Näyttelyn järjestää Suomen Roerich-seura ry. Se on osa kansainvälistä näyttelyprojektia, jonka tekijä on Kansainvälinen Roerich-keskus, joka on jatkanut toimintaansa Moskovassa Venäjän valtion painostuksesta huolimatta.

Näyttely on avoinna 9.–27. elokuuta. Museomakasiini on auki tiistaista lauantaihin kello 11–17 osoitteessa Vanha Pakkalantie 35, Sahalahti. Näyttelyyn on vapaa pääsy.