Täsmätyöajattelua edistetään Pälkäneellä – jokaisesta on töihin

Osatyökykyisten henkilöiden työllistyminen on noussut viime päivinä keskusteluun. Asia on tärkeä: selvitysten mukaan työelämän ulkopuolella olevista osatyökykyisistä yli 60 000 henkilöä haluaisi tehdä palkkatyötä – ja oman arvionsa mukaan myös kykenisi tähän.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen ehdotti äskettäin, että yli 20 työntekijän yritykset velvoitettaisiin työllistämään vammaisia tai muita osatyökykyisiä henkilöitä. Jos velvoite ei täyty, työnantaja joutuisi maksamaan ”sakkoja”. Tällainen malli on käytössä Saksassa.

Tänä syksynä toimintansa aloittaa valtion erityistehtäväyhtiö Työkanava oy. Se tarjoaa työpaikkoja vaikeimmin työllistyville osatyökykyisille työntekijöille ja myy työntekijöiden työpanosta julkisen ja yksityisen sektorin toimijoille sekä kotitalouksille. Työkanava oy:n malli on Ruotsista.

Ammatillisen erityisopetuksen ja työvalmennuksen piirissä on alettu viime aikoina puhua täsmätyökyvystä osatyökyvyn sijaan. Täsmätyökyky tarkoittaa, että kenestäkään ei ole kaikkiin töihin, mutta jokaisesta on joihinkin töihin. Työtä voidaan räätälöidä ja työntekijää voidaan kuntouttaa ja tukea, niin että osatyökykyinen voi ollakin täysin työkykyinen.

Täsmätyöajattelua edistetään myös Pälkäneellä ja Pirkanmaalla. Aitoon koulutuskeskus, Pälkäneellä toimiva erityisoppilaitos, on mukana Tyrsky-hankkeessa, joka tukee erityistä tukea tarvitsevien nuorten polkuja työelämään. Pälkäneläinen Omiaan Osuuskunta puolestaan toteuttaa Euroopan sosiaalirahaston tukemaa Omiaan töihin-työvalmennushanketta.

– Hankkeissa kehitetään hyviä käytäntöjä. Työtehtävien räätälöinti ja työvalmennus teettää työtä, mutta tuottaa myös tulosta. Yhden nuoren kohdalla onnistumisen kokemukset työelämässä ovat todella tärkeitä. Myös yhteiskunnalliset vaikutukset ovat merkittäviä. Tärkeintä on varmistaa, että hyvät käytännöt jäävät elämään, kun hankkeet päättyvät, toteaa Tyrsky-hankkeen hankeasiantuntija Pia Suhonen.

Antti Lintulan kesäduuniin kuului muun muassa nurmikoiden leikkaamista. Omiaan töihin-hanke jatkuu elokuuhun 2023 asti. Hanke tarjoaa tukea työnetsintään ja valmennusta työelämään Pälkäneellä ja lähialueella. Neuvontaa ja tukea on tarjolla myös työnantajille. Hanketyötekijöihin saa yhteyden sähköpostilla omiaan@omiaan.fi tai puhelimitse 040 255 5514.

Kesäduunista työkokemusta

Omiaan töihin -hanke toteutti viime kesänä Kesäduuni-projektin. Hanke tarjosi kesätyöpaikan 12:lle tukea tarvitsevalle nuorelle. Nuoret tekivät töitä muun muassa kiinteistö- ja ympäristönhoitohommissa. Kesätyöntekijät olivat mukana pyörittämässä myös Luopioisten torin lättykahvilaa. Hankkeen työvalmentajat tukivat ja ohjasivat työntekijöitä tarpeen mukaan. Työllistämisessä sovellettiin osuuskuntatoiminnan periaatteita.

Kesäduuni oli useimmille nuorille ensimmäinen kokemus työpaikasta, josta maksettiin työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työmotivaatio oli jo tästäkin syystä korkealla.

Aitoon koulutuskeskuksessa opiskeleva Antti Lintula käytti kaksi viimeistä lomaviikkoaan kesätöissä.

– Leikkasin nurmikoita ja tein muita pihatöitä. Välillä kävin siivouskeikoilla ja kokosin kalusteita. Kaikki hommat olivat mukavia. Palkkaa en tuhlannut, vaan pistin säästöön tulevaisuutta varten, Lintula kertoo.