Taiteiden Yötä vietettiin Kuhmalahden Taidepappilassa ensimmäisen kerran vuonna 1997. Tuolloin kesä oli kuuma, minkä vuoksi ihmiset lähtivät katsomaan taideteoksia vasta illan viilennettyä sulkemisajan jälkeen. Tästä taidepappilan isäntä Teemu Luoto sai idean näyttelykesän huipentavasta tapahtumasta, Taiteiden Yöstä.
Tapahtumaa järjestettiinkin alkustartin jälkeen joka kesä usean vuoden ajan. Niiden kesien jälkeen tahti harventui, tuli pitkä tauko, jonka katkaisi viime viikonloppuna vietetty Taiteiden Yö leppeän lämpimässä elokuun säässä.
– Täällä on ollut aina kiva tunnelma. Odotan, että nyt olisi samanlaista, Leila Partanen-Salosto kuvaili tuntojaan siinä vaiheessa, kun ilta oli vasta nuori ja hiukan hämärtymässä.
Partanen-Salosto kertoi olleensa nauttimassa Taiteiden Yöstä monena kesänä ja saaneensa houkuteltua viime viikonlopun tapahtumaan myös ystävänsä Marjo Karankan.
– Ensimmäistä kertaa olen täällä, kun Leila pyysi, Karanka vahvisti.
Tunteita, ajatuksia ja kokemuksia
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Laine muistutti avajaispuheessaan, että vaikka Kangasalan visiona on olla myös kulttuurikaupunki, mitään ei tapahdu ilman tekeviä ja tahtovia ihmisiä. Kulttuuritapahtumien toivotaan saavan osallistujat liikkeelle luomaan tunteita, ajattelemaan ja hankkimaan kokemuksia.
Kuhmalahtelaiset Marketta ja Terho Konttila lukeutuvat siihen joukkoon, joka osallistuu ahkerasti.
– Olemme käyneet Taiteiden Yössä ja Taidepappilan näyttelyissä joka kesä, Marketta Konttila vahvisti.
– Tyttäremme on ollut täällä taideleirillä, hän lisäsi.
Terho Konttila sanoo lähtevänsä mukaan tapahtumiin jo siltäkin pohjalta, että kun Kuhmalahdella jotakin tapahtuu, täytyy osallistua.
Seija Salosto mainitsi olleensa Taiteiden Yö -tapahtumissa aina.
– Tunnelma on ollut yleisesti hyvä, hän kehui.
Heinäkuoro illan yllätysesiintyjä
Tapahtumien Yön ohjelmakattaus sisälsi musiikkia ja kirjallisuusosion, joita täydensi tulishow. Heti illan alussa oli vuorossa yllätysohjelmanumero, kun Heinäkuoro käveli yleisön eteen laulamaan kolme laulua. Heinäkuoro on kymmenen vuotta koossa ollut ryhmä, johon kuuluu vehkajärveläisiä kesäasukkaita ja paikallisia asukkaita.
Musiikista vastasivat Taidepappilan Yössä trubaduuri Pekka Mikkonen, haitaria soittava Olavi Niemi ja viulisti Jaso Sasaki. Ohjelman päätteeksi esiintyi Bundolo-yhtye.
Taidepappilan salissa oli tarjolla Anu Kaajan kirjailijahaastattelu ja kirjailija Jussi Lehtosen luento aiheesta Sibelius-Kangasala ja pappissuvut.