– Jo kakarana opin, että olen osa tätä elämän kiertokulkua. Ihmisenä minulla on eniten vastuita. Ei ole oikeuksia, jos ei kasvata vastuutaan ympäröivästä luonnosta, miettii Pohtiolammen isäntänä 25 vuotta toiminut luontoyrittäjä Jouko Alhainen.
Alhainen on rakentanut merkittävän osan Suomen lintutorneista, ja hänet on palkittu elämäntyöstään lintujen suojelijana ja luonnon kunnioittajana. Vuosien mittaan hän on rengastanut lukuisia lintuja.
Jouko Alhainen on pelastanut kymmeniä kurkia. Yksi virstanpylväs onkin 30. elokuuta julkaistava Kurkikuiskaaja-kirja.
– Kurkien kanssa on kuin monien muidenkin elävien olentojen. Katselen ja tarkkailen tilannetta. Luen niitä eleistä, ilmeistä, äänistä.
Linnut voivat viestittää nälkää tai turhautumista, mutta myös iloa ja surua. Jouko on nähnyt, kuinka kurki voi surra puolisonsa tai poikastensa menetystä viikkokausia.
”Olemme kaikki arvokkaita”
Jouko Alhaiselle, 71, Pohtiolampi on tärkeä paikka. Ylipäätään hän haluaa tehdä asioita, jotka tukevat hänen omaa arvomaailmaansa – kunnioitusta elämään.
– Opimme aina muilta jotakin. Jokainen on arvokas sellaisena kuin on.
Jouko pitää tärkeänä sitä, että on voinut työllistää Pohtiolammelle nuoria kesäksi, samaten kuntoutujia eripituisiksi jaksoiksi.
Kunnioitus luontoa ja muita ihmisiä kohtaan lähtee kotoa ja koulusta. Jo aivan pienelle lapselle voi opettaa luonnon monimuotoisuutta leikin varjolla.
– Maailma on meillä vain lainassa. Meidän pitää ajatella epäitsekkäästi nenäämme pidemmälle, jotta jätämme myös jälkipolville mahdollisuuden päättää itse omista valinnoistaan niin, ettei niitä ole jo valmiiksi määritelty.
Mahdollisuuksia ei saa hukata. Miljardin voi kadottaa nopeastikin, mutta luonnon kanssa on toisin.
Sääksisäätiö juhlii
Sääksikeskus perustettiin Pohtiolammelle vuonna 1995, itse säätiö viisi vuotta aiemmin. Se juhlii 30-vuotistaivaltaan kahden koronavuoden jäljiltä.
Sääksisäätiöllä on tärkeä tehtävä tukea petolintujen, kuten sääksien, suojelua ja tutkimusta. Tästä työstä se on palkittu WWF:n palkinnolla jo kaksi kertaa.
– Sääksillä menee nyt paremmin kuin 1960-luvulla. Tukipesäprojektista on ollut apua.
Koko Suomessa pesii tällä hetkellä noin 1400 paria. Sääksi pesii läpi Suomen kuivimpia kolkkia lukuun ottamatta. Saimaan vesistö on sille hyvin suotuisa paikka.