Perttu Pohjanperä sai saunatontun arvonimen

Rajalansaaren saunatonttuperinne alkoi kesällä 2018, kun Timo Ailio sai kunnian olla Rajalansaaren ensimmäinen saunatonttu. Muutama vuosi on tästä vierähtänyt ja keskiviikkosaunomisen ohessa 24. elokuuta julkistettiin järjestyksessä toisen saunatontun arvonimen saaja.

Savusauna-aktiivi Mirjami Valli kertoi, että toisen saunatontun nimi on ollut ilmassa jo kauan, ja monet saunojat ovat nimitystä toivoneet. Perttu Pohjanperän ansiot Rajalansaaren kehittämisessä ovat hyvin ilmeiset, sillä hänen kädenjälkensä näkyy niin saaren luonnon vaalimisessa, ennen kaikkea metsälehmusalueiden suojelun muodossa, saunan lämmittämisessä kuin savusaunamiljöön ylläpidossa ja parantamisessa.

Nimitysseremoniassa Mirjami luovutti Perttu Pohjanperälle paikallisen seppämestarin takomat saunan tulipesän hallintatyökalut. Saaren keskiviikkoilloissa on totuttu kuulemaan Antti Nikkisen lausumia runoja. Saunatontun nimitystilaisuuteen Antti oli kirjoittanut Pertulle omistetun runon, jonka hän itseoikeutetusti myös lausui.

Myös Rajalansaaren ensimmäinen saunatonttu Timo toi tervehdyksensä tilaisuuteen ja totesi myös, että Rajalansaareen kulkemista pitäisi helpottaa. Nykyinen kiikkerä soutuvene puutteellisine lastaus- ja purkupaikkoineen on monelle saunomaan haluavalle ylivoimainen este.

Timo kertoi myös jännittävän salaisuuden. Aina on ihmetelty, missä saunatonttu viettää aikaansa sen ajan, kun ihmiset ovat saunomassa. Hän on tehnyt pitkään havaintoja kierrellessään saaressa ja nyt hän on mahdollisesti löytänyt saunatontun mökin Rajalansaaren lehmusmetsän siimeksestä. Uutinen on sen verran arkaluonteinen, että sen laajempaa julkistamista täytyy pohtia monelta eri kantilta, ei vähiten saunatonttujen näkökulmasta.

Seppo Kääriäinen