Unelmien kodissa Vesijärven rannalla – Timur Kärjelle tärkeintä on samassa veneessä olemisen tunne

Isoista ikkunoista avautuu hulppea järvimaisema.

Kangasalan Vesijärvi siintää isosta ikkunasta. Pyhä birma -rotuiset kissat Vesa ja sen äiti Miisu kiinnostuvat tulijasta hetken, mutta katoavat nopeasti.

– Luksusta on asua näin lähellä keskustaa ja kaikkien palveluiden äärellä, mutta kuitenkin isohkon järven rannalla, sanoo Timur Kärki.

Jonkin verran on tullut haastattelupyyntöjä sisustuslehtiin sen jälkeen, kun Timur Kärjen ja Susanna Härkösen talo valittiin Kangasalla vuoden rakennushankkeeksi. Perhe, johon kuuluvat 15-, 18- ja 20-vuotiaat tyttäret, on asunut taloa nyt puolitoista vuotta.

– Kangasala on kliseisesti sanottuna ihmisen kokoinen paikka. Luonto on täällä niin kaunis. Urheilupaikat ovat kunnossa, Tampereen Turtolassa lapsuutensa viettänyt Timur Kärki luettelee Kangasalan etuja.

Esikoistyttären syntymän aikaan he muuttivat rivitaloon Suoramalle, josta Vehmaisiin vuonna 2012. Lapsuuden kesiä Timur on viettänyt Lempäälässä.

Identiteettiin tuovat rikkautta juuret. Äidin puolelta Timur on Suomen tataari, isosetä on kuuluisa säveltäjä Toivo Kärki.

– Kärkiläisyydestä tulee voimakas suomalaisuuden tunne, ja tataarivähemmistöön kuuluminen tuo oman mausteensa. He olivat kauppiaita ja vahvaa yrittäjäkansaa.

Timur Kärki suoritti varusmiespalveluksen aikoinaan varusmieslentäjänä. Hän harkitsi Finnairin lentäjän uraa ja haki lääketieteelliseen pari kertaa. Muutaman välivuoden jälkeen alkoivat ensin materiaalitekniikan opinnot Tampereen teknillisessä korkeakoulussa. Aika pian kiinnostus sai vaihtamaan tieto- ja ohjelmistotekniikkaan.

Kuin yhtä perhettä

Timur Kärjen perustama ohjelmistoyritys Gofore täyttää 20 vuotta. Juhlavuonna yrityksessä on jo 1062 työntekijää. Kasvu on ollut huimaa. Gofore valittiin viisi vuotta sitten Suomen parhaaksi työpaikaksi.

–  Minulle tärkeä arvo on ollut luoda kaikille hyvä työpaikka.

Kärkeä on kiitelty avoimesta johtamistavasta ja henkilökuntalähtöisyydestä.

Onko avointa johtamistapaa pitänyt opetella vai onko se tullut kuin luonnostaan?

– Tuota en ole tullut ajatelleeksi, mutta minulle on luontevaa käsitellä asioita yhdessä muiden kanssa. Läpinäkyvyys on tärkeää. Niin työntekijät kuin johtokin ovat samassa veneessä.

Sipulimaisesti kasvavassa yhtiössä itseohjautuvuuden rinnalla yhteisöohjautuvuus on keskeistä.

Merkittävintä on, että jokainen kokee itsensä arvokkaaksi – se, miten tuo tunne syntyy, onkin jo oma kysymyksensä. Avoimessa ja luottamusta herättävässä ilmapiirissä uskaltaa kasvaa, kehittyä ja kokeilla, mutta myös erehtyä.

Kangasalla Vesijärven rannalla on luonnon keskellä, mutta matka on silti lyhyt palveluiden äärelle. Timur Kärki pitää Kangasalaa loistavana asuinpaikkana.

Rakkaudesta lajiin ja seuraan

Goforen hallituksen puheenjohtaja Timur Kärki istuu lukuisissa muissakin hallituksissa. Yksi merkittävimpiä on Ilves-Hockey oy:n osakkuus ja hallitusjäsenyys. Välillä hän on itsekin miettinyt, onko kyse työn tekemisestä vai harrastuksesta. Intohimo lajiin on suuri.

– Minulle on sydämen asia olla auttamassa seuraa. Tämä palvelee yhteisöllisyyden ja yhdessä asioiden tavoittelemisen tarpeita. On hienoa, kun voin antaa omaa osaamista ja auttaa pärjäämään taloudellisesti.

Keskuskauppakamarin hallituksessa elinkeinoelämän osaaminen korostuu. Yritys- ja pörssinäkökulmasta Kärki tietää paljon.

Häntä on pyydetty moniin tilaisuuksiin puhumaan.

– Kunnioitan kuulijoita ja heille puhumisellani pitää olla jotakin arvoa. En kaipaa mitään patsastelua.

Timur Kärki nauttii ruoanlaitosta. Usein tulee kokkailtua jotakin italialaistyylistä ruokaa. Kaasuliesi on hyvä.

Niukkuudesta vauraaksi

Timur Kärki on yksi Kangasalan kovatuloisimpia veronmaksajia. Hän muistuttaa omaisuutensa olevan pitkälti kiinni yhtiössä ja talossa. Hän ei ota poliittista kantaa siihen, käytetäänkö verorahat Suomessa järkevästi.

– Minulla on syvä luottamus hyvinvointivaltioon. Keskisuuria yrityksiä saisi vain olla enemmän, ja jaettavaa synnytettävä muutenkin kuin lainarahalla.

Kovan työn tekemisen tulos on kantanut hedelmää jo pitkään. Timur Kärki myöntää, että vauraus helpottaa tiettyjä asioita, mutta ei läheskään kaikkea.

Opiskeluaika oli niukkaa, mutta onnellista. Lapsuus toimiupseeri-isän ja hammashoitajaäidin lapsena vuokra-asunnossa oli myös niukkaa.

– Toki omia lapsiani pystyn tulevaisuudessa auttamaan taloudellisesti enemmän kuin mitä itse aikanaan olen saanut. Tässä auttamisessakin pitää silti olla keskitie, Timur Kärki miettii.

Timur Kärki ja Susanna Härkönen ovat asuneet tyttäriensä kanssa Vesijärven rannalla puolitoista vuotta.