Me-henkeä, puuronkeittorangaistuksia ja huolettomia oppilaita – Pälkäneen yhteiskoulun myöhästyneet syntymäpäiväjuhlat hersyivät nostalgiaa

76-vuotias ei ole vielä vanha. 76-vuotias jaksaa kertoa hauskoja juttuja, nauraa hyvässä seurassa ja ihmetellä yhdessä maailmanmenoa. Pälkäneen yhteiskoulun 75+1 -juhlassa Nuijan talossa nähtiin lauantaina 3.syyskuuta tätä kaikkea, kun noin 150 muistelijaa saapui juhlimaan vanhaa opinahjoaan.

Yhteiskoulun piti juhlia 75-vuotispäiviään jo vuosi sitten, mutta korona laittoi kapuloita rattaisiin. Niinpä, kun juhlat vietettiin nyt vuoden myöhässä, yllätys olikin melkoinen, kun niin moni oli kuullut kutsun.

– Meillä oli varattu tuoleja 150:lle ja siltä näyttää, että kaikki paikat ovat kutakuinkin täynnä, Terttu Tuominen Pälkäneen yhteiskoulun ja lukion kilta ry:stä iloitsi.

Pälkäneen yhteiskoulun ja lukion kilta ry:n aktiivit Päivi Lehtomäki ja Terttu Tuominen olivat mielissään siitä, että niin moni oli kuullut kutsun tulla yhteiskoulun 75+1 – juhliin. Kuva: Pekka Mustonen.

Aamuhartaus ja koulumuistoja

Kilta järjesti juhlan yhdessä koulun ja kunnan kanssa. Varsinaisessa ohjelmaosuudessa nähtiin ja kuultiin aamuhartaus, hiljainen hetki edesmenneiden muistolle, Lasisydän-yhtyeen-musiikkia ja entisten opettajien merkkipäiväonnitteluja.

Juhlassa kuultiin myös viiden entisen oppilaan omia koulumuistoja. Niitä kertoivat 1950-luvulla koulua käynyt Jaakko Sjöstedt, 1960-luvulla opiskelleet Simo Kaukonen ja Matti Heikkilä, 1980-luvulla koulua käynyt Hanna Al-Saed ja 2000-luvulla ahkeroinut Pyry Vaismaa.

Vilkasta puheensorinaa ja muistoja menneiltä vuosilta, niitä riitti lämminhenkisessä juhlassa. Kuva: Pekka Mustonen.

”Aika kilttejä oppilaita”

Pälkäneen yhteiskoulussa matematiikkaa, fysiikkaa ja kemia opettanut Erkki Hylli ehti olla talossa liki 50 vuotta.

– Olin ensiksi kahdeksan vuotta oppilaana ja sitten nelisenkymmentä vuotta opettajana ja rehtorina. Jäin eläkkeelle vuonna 2004, muisteli Hylli.

Hän sanoi, että noista vuosista jäi mieleen pelkästään hauskoja muistoja.

– Oli onni olla maaseutukunnassa opettaja ja rehtori. Oppilaat olivat enimmäkseen aika kilttiä porukkaa, ei ollut suukopua eikä mitään ihmeellistä. Jos saisin valita ammattini uudelleen, olisin todennäköisesti taas opettaja, hän totesi.

Eläkkeellä oleva opettaja ja rehtori Erkki Hylli sai juhlassa merkkipäiväonnittelut. Hylli sanoi, että maaseutukoulussa oli onni opettaa, sillä oppilaat olivat enimmäkseen ”varsin kilttiä porukkaa”. Kuva: Pekka Mustonen.

Hyvä henki jäi mieleen

Koulun entinen oppilas, eläkkeellä oleva uskonnonlehtori Irma Lehtonen muisteli kouluvuosien olleen leppoisia. Irma Lehtonen pääsi ylioppilaaksi vuonna 1956. Hänen äitinsä lehtori Irma Tiililä oli yhteiskoulun alkuvaiheen voimahahmoja, ja ensimmäinen, joka hoiti rehtorin tehtäviä.

– Itse muistelen olleeni hyvin huoleton oppilas, kunnes vasta lukion toisella luokalla aloin kunnolla opiskella. Siihen asti nautin vain siitä kaikesta. Koulussa oli hyvä henki niin oppilaiden kuin opettajien kesken, hän muisteli.

Entinen oppilas Irma Lehtonen piti juhlassa aamuhartauspuheen. Hän luovutti myös maalauksen omasta äidistään, opettaja Irma Tiililästä. Kuva: Pekka Mustonen.

Kohtalokas kortinpeluu

Serkukset Kirsti Fekete ja Tarja Lääkäri pääsivät ylioppilaiksi perättäisinä vuosina 1969 ja 1970. Muistot kouluvuosilta olivat molemmilla hyviä, jopa sekin, kun Tarja joutui 11-vuotiaana puuronkeittoon rangaistukseksi kortinpeluusta.

– Oltiin retkellä ja pelasin korttia poikien kanssa teltassa. Kun muut lähtivät linturetkelle, minä jäin rangaistukseksi tekemään puuroa koko porukalle. Ei siitä kyllä mitään hyvää tullut, nauroi Tarja Lääkäri nyt muistojaan.

Ja mitä tuli vilkkaasta Tarjasta aikuisena? No, opettaja tietenkin.

Serkukset Kirsti Fekete ja Tarja Lääkäri viettävät kesiään yhä paljon Aitoossa, vaikka elämä onkin vienyt asumaan Helsinkiin ja Tukholmaan. Kuva: Pekka Mustonen.
Juhlassa kukitettiin vastikään merkkipäiviään viettäneitä, pitkäaikaisia koulun opettajia ja rehtoreita. Erkki Hylli on 9-vuotiaana aloittanut opiskelun yhteiskoulussa ja sen jälkeen alalle valmistuttuaan toiminut oman koulunsa opettajana ja rehtorina peräti 39 vuotta. Anneli Hälinen on ollut kielten opettaja 31 vuotta. Nelly Mattila puolestaan on opettanut matemaattisia aineita ja toiminut vararehtorina ja apulaisrehtorina yhteensä 26 vuotta. Kuva: Terttu Tuominen.
Pälkäneen yhteiskoulusta vuonna 1956 ylioppilaaksi valmistunut Irma Lehtonen löysi äidistään, Irma Tiililästä maalaamalleen taululle mieluisan paikan. Yhteiskoulun senioriyhdistyksen varapuheenjohtaja Päivi Lehtomäki otti taulun vastaan koulun 75+1-juhlassa ja Irma Tiililän toiveen mukaisesti taulu tullaan sijoittamaan juuri Nuijan taloon. Paikka on merkityksellinen, sillä Irma Tiililä on ollut koulun perustamisvaiheen rehtori ja toinen koulun alkuperäisistä päätoimisista opettajista Väinö Saravuoren rinnalla, kun koulutyö alkoi Nuijan talossa vuonna 1946. Irma Tiililä toimi yhteiskoulun vararehtorina 22 vuotta ja jäi eläkkeelle kielten opettajan tehtävästä vuonna 1968. Kuva: Terttu Tuominen.
Pälkäneen yhteiskoulusta vuonna 1962 valmistuneet ylioppilaat viettivät timanttijuhliaan 3.9. eli samana päivänä, kun heidän koulunsa vietti 75+1-juhlaansa. Kokoontumiskirjeenvaihtoa oli käyty huumorimielellä ratkiriemuylioppilaina, mutta juhlapäivänä tuli oivallus, että avioliitotkin ovat timanttisia 60 vuoden yhdessäolon jälkeen. Miksipä eivät siis luokkatoveritkin! Vuonna 1962 yo-lakin saaneita oli 22, joista juhliin pääsi 10. Timanttiylioppilaat: Pekka Heikkilä (vasemmalla), Tapani Oksanen, Lauri Salonen, Matti Niemi, Tapani Viitala, Outi Erkinheimo, Hilkka Saksa, Helena Niemi, Eija-Riitta Nanz ja Marketta Mannisenmäki. Kuva: Terttu Tuominen.