Omenat mehuksi, mutta missä? – satokausi jatkuu, suppilovahvero tekee vasta tuloaan

Pälkäneen alueen maaseutuasiamies Maija Kalvola, tiedätkö sinä, voiko Pälkäneellä mehustaa omenia jossakin?

– En kyllä suoraan sanoen tiedä. Aiemminhan Pälkäneellä toimi Pälkäneen tuoremehuasema, jota Hilkka Henttinen pyöritti. Mutta se ei enää ole toiminnassa. Ei taida olla Kangasallakaan.

Myös Aitoon marttojen Sinikka Kyösti sanoo, ettei Aitoon eikä myöskään Pälkäneen martoilla ole mehustustoimintaa.

Omenia voi viedä Pälkäneeltä ainakin Jokipohjantielle Nekalaan Tampereelle. Aika Pirkanmaan marttojen ylläpitämään mehustamoon pitää varata etukäteen.

Kuivuus kuritti aiemmin

Tänä syksynä on ollut huomattavissa, etteivät ihmiset somessa tarjoa omeniaan samaan malliin kuin esimerkiksi viime vuonna samaan aikaan.

Maija Kalvola toteaa omenan kukinnan onnistuneen kuitenkin hyvin.

– Itse huomasin, että raakileita tippui paljon maahan pitkin kesää. Kuivuus on herkimmillä hetkillä verottanut satoa varmasti jonkin verran.

Vaikka nyt on vettä saatukin, tatit ovat kärsineet kuivuudesta. Niitä ei ole juuri näkynyt.

– Ehkä ne (tatit) vielä heräävät, jos pakkasilta vältytään.

Satoa etsimään

Sienikausi on muutenkin vasta hyvässä vauhdissa. Vaikka mustatorvisienten ja kantarellien aika on ohi, suppilovahverot tekevät vielä tuloaan ja niitä riittää pitkälle pakkasiin asti.

Puolukan kukinta näytti Kalvolasta myös hyvältä. Kuivuus on saattanut vaikuttaa satoon jonkin verran.

– Jokaisella on se salainen oma paikka, jossa vuosittain tulee käytyä. Joten ei muuta kuin sinne vaan katsomaan, Maija Kalvola vinkkaa.