Kaija Turuselle Vuoden lukuteko -palkinto – pitkän uran kunnalla tehnyt Turunen luki maisteriksi 50-vuotiaana

Pälkäneen kirjasto valitsi Vuoden lukuteko -palkinnon saajaksi pitkäaikaisen kirjapiirin vetäjän Kaija Turusen. Palkintoa oli luovuttamassa kirjastotoimenjohtaja Seija Heikkilä.

Pälkäneen kirjasto valitsi Vuoden lukuteko -palkinnon saajaksi pitkäaikaisen kirjapiirin vetäjän Kaija Turusen.

– Kohdallasi puhutaan 22-vuotisesta lukuteosta. Olet vetänyt onnistuneesti kirjapiiriä, ja pyrkijöitä piiriin olisi enemmän kuin mahtuu. Olet luonut yhtenäisen innostuneen ryhmän, kehuu Pälkäneen kunnan kirjastotoimenjohtaja Seija Heikkilä perusteluissaan.

Heikkilä ylistää Kaija Turusen vahvaa kirjallisuuden tuntemusta. Hän on antanut piiriläisille paljon ja jakanut osaamistaan eteenpäin. Lisäksi pari vuotta sitten julkaistiin Turusen toimittama Rouva Tiesenhausenin pöksyt, Pälkäneen kirjapiiri 20 vuotta matkalla.

Pälkäneen kirjapiiri on kuulunut vuodesta 2012 Valkeakoski-opiston alaisuuteen. Se kokoontuu kerran kuukaudessa. Tällä hetkellä piiriläisiä on 18.

Maisteriksi 50-vuotiaana

– Tunnustus tuntuu hienolta. Meillä on ihana piiri, ja kirjoista syntyy hyvää keskustelua, kertoo pitkän uran kunnan nuoriso- ja kulttuurisihteerinä aikoinaan tehnyt Kaija Turunen.

Lappeenrannasta Turusen tie on kulkenut Lapin kautta Hämeeseen. Vuodesta 1976 hän työskenteli Luopioisissa, josta vuonna 1983 siirtyi Pälkäneen kuntaan. Loppuajan ennen eläkkeelle siirtymistään Turunen oli ensin Pälkäneen kansalaisopiston rehtorina ja toimi myös kulttuurisihteerinä.

Viron kirjallisuuttakin harrastava Kaija Turunen, 73, on hyvä esimerkki siitä, miten vanhemmalla iällä voi opiskella. Hän työskenteli aiemmin liikunnanohjaajana, mutta lisäopinnot alkoivat kiehtoa.

– Opiskelin suomen kirjallisuutta pääaineena Tampereen yliopistossa. Olin 50-vuotias, kun minusta tuli maisteri.

Kirjapiirissä kirjoja luetaan laidasta laitaan, uudempia ja vanhempia teoksia. Tällä hetkellä luvussa on ollut Veikko Huovisen Hamsterit.

– Kirjapiirissä on useita vuosia käyneitä. Vaikka moni lukee paljon, joukossa on sellaisiakin, jotka lukevat vain kirjapiirin kirjan.

Lukeminen tuo ymmärrystä

Kaija Turunen toteaa lukemisen olevan harrastus, jota voi tehdä itsekseen. Lukemisen kautta pääsee toiseen maailmaan. Lukeminen antaa perspektiiviä ja näkemystä asioihin. Empatia ja myötätunto lisääntyvät.

Seija Heikkilä puhuu lukemisen hyödyistä.

– Lukeminen tuo sanallistamisen taitoa, elämänhallintaa, se kasvattaa sanavarastoa. Lukemisella on suotuisa vaikutus myös tunteiden käsittelyyn.

Niin Heikkilä kuin Turunen toteavat, että lukutaito kuihtuu, jos sitä ei ylläpidä.

Mitä sanoa ihmiselle, joka ei lue?

– Heidän tulisi päästä irti rajoitteista. Sopivaa luettavaa löytyy kyllä jokaiselle. Hyviä sarjakuviakin on olemassa kosolti, jos se tuntuu enemmän omalta, Seija Heikkilä kannustaa.

Pirkanmaan kirjastot julkistivat PIKI-päivänä 22. syyskuuta Vuoden lukuteko -palkinnon saajat. Jokaisessa Pirkanmaan kunnassa on palkittu henkilö tai ryhmä, joka on tehnyt tärkeää työtä lukemisen edistämiseksi. Samalla juhlitaan PIKI-kirjastokimpan 20-vuotista taivalta.

Kangasalla palkinnon saivat lukuopettajat Pirjo Laatikainen ja Pauliina Niemistö.

Kaija Turunen on vetänyt Pälkäneen kirjapiiriä yli 20 vuotta. Kirjakeskustelut ovat olleet antoisia.