Roholan alikulkutunneli saa pintaansa iloisia värejä ja upeita maalauksia – asialla Kostianvirran yhtenäiskoulun ysien kuvataiteen valinnaisryhmä

Sieniä, Among us -graffititeksti, graafisia muotoja, iloisia värejä… Roholan alikulkutunneli koristuu Kostianvirran yhtenäiskoulun yhdeksäsluokkalaisten toimesta vauhdilla.

– En ole ennen tehnyt mitään tällaista. Vähän oudolta maalaaminen tuntui aluksi, kun väri tulee spraymaalipurkista eri tavalla, yhdeksäsluokkalainen Anna-Sofia Hintikka miettii.

Hilla Kallio nyökyttelee vieressä.

– Uudenlaista tämä on, mutta kiinnostavaa päästä kokeilemaan tällaista.

Tytöt ovat yhdeksännen luokan valinnaisen kuvataiteen ryhmäläisiä. Kahdeksasta oppilaasta koostuva ryhmä pääsee suunnittelemaan ja toteuttamaan alikulkutunnelin maalaamisen yhdessä lastenkulttuuriyhdistys Sirkusrakkauspumpumin ohjaajien kanssa. Suunnittelu- ja ideointityö alkoi luokassa viikolla 37 ja varsinaista maalaustyötä tehdään kahtena peräkkäisenä keskiviikkona. Ensimmäinen maalauskerta oli 21. syyskuuta.

– Loistavasti työ on edennyt. Nuoret ovat olleet innostuneita. Me teimme tunneliin pohjamaalausta ja nuoret jatkoivat sitten siitä, tuottaja Piritta Suominen Sirkusrakkauspumpumista kertoo.

Maalausurakka alkoi keskiviikkona 21. syyskuuta. Valmista tulee keskiviikkona 28. syyskuuta.

Sirkusrakkauspumpumin ohjaajat ovat oppilaille apuna ja tukena suunnittelussa, oikean maalaamistekniikan opettelussa ja maalien käyttämisessä.

– Katsoimme ensin luokassa kuvia muista vastaavista kohteista ja kävimme läpi, mitä kaikkea alikulkukäytävään voisi toteuttaa. Mitä omaa ja mitä yhteistä sinne voisi maalata? Sarjakuvaa ja kenties graffititekstejä? Suominen kuvailee ideointiprosessia.

Oppilaiden suunnitelma piirrettiin ensin isoille papereille, joiden pohjalta maalaamista tehdään.

Anna-Sofia Hintikalla (vasemmalla) ja Hilla Kalliolla ei ollut aiempaa kokemusta vastaavanlaisesta työskentelystä. Molempien mielestä maalaaminen oli ensin vähän outoa, mutta kuitenkin mukavaa.

Nuorten näköistä jälkeä

Kostianvirran yhtenäiskoulun kuvataiteen opettaja Kaija Saari on mielissään siitä, että oppilaille tuli mahdollisuus päästä toteuttamaan katutaidetta.

– Kunnan kulttuurisuunnittelija Marketta Pyysalo kyseli keväällä, kiinnostaisiko tällainen projekti, ja ilman muuta kiinnosti. Harvoin oppilaat pääsevät tekemään näin isoa työtä. On kiva katsella, kuinka työ etenee paikan päällä vauhdikkaasti, Saari pohtii.

Maalausurakka alkoi keskiviikkona 21. syyskuuta. Valmista tulee keskiviikkona 28. syyskuuta.

Alikulkutunnelin maalaaminen on osa Operaatio Pirkanmaan – kulttuuripääkaupunkihaun jatkohankkeen – toimintaa.

– Olemme saaneet tehdä tämänkaltaisia projekteja viime aikoina mukavasti ja siitä kiitos kuuluu kunnille, jotka ovat asiasta innostuneet. Tarkoitus on tarjota nuorille mielekästä tekemistä ja tehdä näin nuorten näköisiä paikkoja vastuullisesti, Suominen kertoo.

Roholan alikulkutunnelissa riittää jo nyt ihailtavaa, mutta työ on vielä keskeneräinen. Työ tehdään valmiiksi keskiviikkona 28. syyskuuta.

Sirkusrakkauspumpumin tuottaja Piritta Suominen auttaa ja neuvoo oppilaita alikulkutunnelin maalaamisessa.
Alikulkutunnelissa riitti ihailtavaa jo muutaman tunnin työn jälkeen.
Alikulkutunnelissa riitti ihailtavaa jo muutaman tunnin työn jälkeen.
Alikulkutunnelissa riitti ihailtavaa jo muutaman tunnin työn jälkeen.