Kristiina käänsi päät artesaaniruoan SM-kisoissa – Heikkilän juustolalle hopeaa

Artesaaniruoan SM-kilpailu käytiin Lappeenrannassa loppuviikosta.

Pälkäneläinen Heikkilän juustola sijoittui maitotuotteiden sarjassa toiseksi: hopean toi Kristiina pitojuusto.

– Kristiina on perinteinen hämäläinen piimä-munajuusto, joka on täällä Pirkanmaan ja Hämeen alueella suosittu, Heikkilän juustolan Annika Heikkilä kuvailee.

Vaikka Heikkilän juustola osallistui artesaani-SM-kisaan vasta ensimmäistä kertaa, Kristiina on kuulunut juustolan valikoimiin jo 1990-luvulta eli lähes juustolan alkuajoista lähtien.

– Kristiina oli muistaakseni toinen juusto, joka tuli kokoelmiin, Heikkilä sanoo.

Kristiinaa on luonnehdittu monikäyttöiseksi; se taipuu yhtä hyvin jälkiruoaksi hillon kanssa kuin salaatin lisukkeenakin, ja tarvittaessa Kristiina pärjää myös omillaan.

 

SM-kilpa seitsemättä kertaa

SM-kilpailuissa viisi tuomaristoryhmää arvioi kaikkiaan 110 tuotetta lähes 60 yritykseltä. Kultaa maitotuotteiden sarjassa Kristiinan nenän edestä voitti kuusamolaisen Pitkäsen maalaisjuustolan laktoositon luonnonjogurtti.

Artesaaniruoka-tuotteina kisaan on kelpuutettu laadukkaita erikoiselintarvikejatkojalosteita, joilla on vahva identiteetti ja jotka valmistetaan käsin paikallisista tai kotimaisista raaka-aineista pienissä erissä ja usein omalla tilalla.

Artesaaniruoan SM-kilpailu järjestettiin nyt seitsemättä kertaa. Ensi vuonna kilpailu pidetään Lapissa, Rovaniemellä.

 

Toiveissa työllistävä vaikutus

Annika Heikkilä toivoo, että kisamenestyksellä olisi työllistävä vaikutus näkyvyyden ja tunnettuuden lisääntymisen myötä. Nykytilanteessa se olisikin tarpeen.

– Kohtuusynkät näkymäthän tässä kuitenkin on. Kustannukset nousevat, ja niitä joudutaan siirtämään hintoihin, eivätkä meidän tuotteemme kuitenkaan ole sellaisia ihmisille välttämättömiä tuotteita. Hankala sanoa, miten tilanne näkyy meillä jatkossa.

 

Lue myös:

Heikkilän juustolan yrittäjäpari pokkasi palkinnon – tunnustusta lähiruoan eteen tehdystä työstä