Tampereen Työväen Teatterin Come from away raikaa kauniisti ja muistuttaa ihmisten hyvyydestä ja auttamisen halusta

Come from away -musikaali sai ensi-iltansa Tampereen Työväen Teatterissa keskiviikkona 21. syyskuuta. Kuva: Kari Sunnari.

Tampereen Työväen Teatterin Come from away -musikaali muistuttaa kauniilla tavalla ihmisten hyvyydestä, auttamisen halusta ja yhteistyön voimasta. Näytelmän piti saada ensi-iltansa työväenteatterissa jo keväällä, mutta korona siirsi ensi-illan nyt syksylle.

Tositapahtumiin perustuvan musikaalin tapahtumapaikkana on kanadalainen pikkukaupunki Gander, joka vastaanotti 11.9.2001 tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen lentomatkustajia ympäri maailman. Reilun 10 000 ihmisen paikkakunnalle laskeutui muutamassa tunnissa 7 000 ihmistä, kun terrori-iskut sulkivat Yhdysvaltojen ilmatilan. Paikalliset tekevät parhaansa, jotta järkyttyneet ja peloissaan olevat yllättävät vieraat viihtyisivät siinä määrin kuin se katastrofin iskettyä on mahdollista.

Työväen teatterin lavalla nähdään huima esiintyjäkaarti, joka todellakin vakuuttaa. Musikaalissa keskitytään muutamaan henkilöhahmoon ja kerrotaan heidän tarinansa järkyttävien tapahtumien keskellä. Lentäjää näyttelevän Nina Tapion ääni kantaa vahvana ja kauniina, ja yksi vaikuttavimmista musiikkinumeroista onkin hänen koskettava soolonumeronsa.

Nina Tapion soolonumero on koskettava. Kuva: Kari Sunnari.

Jonna Järnefeltin Dianen ja Mika Honkasen Nickin rakkaustarina puolestaan muistuttaa, kuinka rakkaus voi roihahtaa milloin ja missä tahansa. Kaksikko tekee mainiot roolisuoritukset ja onnistuu välittämään ah niin kömpelön, mutta samalla väkevän rakkauden syttymisen uskottavasti ja ihanan liikuttavasti. Mieleen jää myös Petra Karjalaisen roolihahmon pelko ja suru oman, pelastajana New Yorkissa toimivan pojan kohtalosta.

Tarinaa kuljettaa läpi näytelmän juureva, irlantilaisvaikutteinen musiikki. Samuel Harjanne tekee musikaalissa jälleen kerran vakuuttavaa ohjaustyötä.

Jonna Järnefeltin Diane ja Mika Honkasen Nick rakastuvat. Kuva: Kari Sunnari.

Come from away on täynnä vauhtia: tilanteesta toiseen edetään melkoisella vauhdilla ja lavalla on lähes koko ajan paljon väkeä. Välillä meinaa jo tulla tunne, voisiko hiljentää hieman ja vähemmän olla hieman enemmän. Kaiken kaikkiaan musikaali on kuitenkin niin viihdyttävää ja hienoa katsottavaa, että melkein hävettää, kun tällainen ajatus edes tulee mieleen.

Lavastus on melko yksinkertainen, mutta toimii hyvin. Pelkkien tuolien avulla saadaan rakennettua esimerkiksi lentokoneen matkustamo, jossa Ganderiin laskeutuvan koneen matkustajat joutuvat viettämään tunteja epätietoisina siitä, mitä on tapahtunut.

Moneen kertaan palkittu Come from away sai kantaesityksensä Broadwaylla vuonna 2017.

Arvio: Neljä tähteä

 

Come From Away -musikaalin työryhmä:

 • Käsikirjoitus, laulujen sanat ja musiikki Irene Sankoff ja David Hein
 • Suomennos Reita Lounatvuori
 • Tekstin suomennos Reita Lounatvuori
 • Laulujen suomennos Hanna Kaila
 • Ohjaus Samuel Harjanne
 • Koreografia Mirva Mäkinen
 • Kapellimestarit Sean Mayes (Kanada) ja Tony Sikström
 • Lavastussuunnittelu Erkki Saarainen
 • Pukusuunnittelu Marjaana Mutanen
 • Valosuunnittelu Eero Auvinen
 • Äänisuunnittelu Jarkko Tuohimaa
 • Rooleissa: Jonna Järnefelt, Petra Karjalainen, Pihla Pohjolainen, Kaija Kärkinen, Heidi Kiviharju, Nina Tapio, Hiski Vihertörmä, Saska Pulkkinen, Jerry Wahlforss, Matti Leino, Jari Leppänen, Mika Honkanen
 • Standby-tehtävässä ja varahenkilöinä: Jisook Kim, Tanja Varha, Leo Ikhilor, Arne Nylander
 • Orkesteri: Tony Sikström / Ville Myllykoski (kapellimestari, kosketinsoittimet ja haitari), Ville-Veikko Airaniemi  / Heikki Selamo (kitarat), Maria Lamminen / Oskari Siirtola (bassot), Juho Fabrin  / Eljas Tikanmäki (bodhrán ja perkussiot), Ville Hatanpää /Tomi Hyttinen (rummut ja perkussiot), Riku Kettunen / Lauri Hannu (mandoliini, akustinen kitara ja bouzouki), Maija Koskenalusta / Markus Asunta (irlantilainen huilu ja tinapillit), Maija Laurinsilta / Ulriikka Heikinheimo/ Dora Lukàcs (viulu)

 

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?