Atrian tehtaan lakkautusuhka saa suremaan työpaikkojen menetyksiä ja seurausvaikutuksia koko Sahalahdelle

Viime viikon maanantaina Atria ilmoitti aloittavansa yt-lain mukaiset muutosneuvottelut Sahalahden tehtaalla. Neuvottelut koskevat koko tehtaan henkilöstöä eli noin 130 henkilöä.

Sahalahdella murehditaan nyt mahdollisia työpaikkojen menetyksiä ja tehtaan suunnitteilla olevan lakkautuksen seurannais- ja kerrannaisvaikutuksia koko alueelle.

 

Atria tavoittelee Sahalahden tehtaan mahdollisella sulkemisella noin viiden miljoonan euron vuotuisia säästöjä. Yhtiö haluaa toimillaan parantaa kilpailukykyään ja kannattavuuttaan. Atria osti Saarioisten lihatoiminnot vuonna 2014, jolloin myös broilerituotanto siirtyi Atrialle. –Kaikki pitäisi olla suurta ja valtavaa. Tuntuu, ettei mikään oikein kannata, kuhmalahtelainen Into Lähteenmäki huokaa. –Aina, kun radion aukaisee, niin sieltä tulee vain pelkkiä huonoja uutisia, hän lisää. Saarioisten entinen sopimuslihatuottaja sanoo painokkaasti, että kotimainen tuotanto on tärkeää ja että yhtään työpaikkoja ei olisi varaa menettää. –Sahalahdella on paljon broileritiloja. Miten niiden käy?
Kuhmoisissa asuvalle ja Tampereella koulua käyvälle Juho Kaitasella Sahalahti on läpiajopaikka, jossa hänen tulee kuitenkin samalla poikettua useasti kaupassa.
–Huono homma se on, jos työpaikat vähenevät, hän kommentoi mahdollista Atrian tehtaan sulkemista.
–Porukkaa varmaan muuttaa pois, jos niin käy.
Juho Kaitanen näkee työpaikkojen vähenemisen ja palvelujen karkaamisen kauemmaksi olevan osa yleistä kehityssuuntausta, joka nakertaa koko maassa haja-asutusalueiden houkuttelevuutta.
–Täältäkin lähti hiljattain bensa-asema pois, hän muistuttaa.
–Minua itseäni ei lakkauttaminen suoraan kosketa, mutta monelta ihmiseltä voi mennä työpaikka, Päivi Vaittinen kertaa niitä ajatuksia, mitä hänelle nousee mieleen tehtaan lakkautusuhasta. –Tiedä sitten, miten se vaikuttaa koko alueeseen. Eihän tämä mikään kiva uutinen ole. Täältä on lähtenyt kaikkea pois, viimeksi bensa-asema, Sahalahdella asuva Vaittinen miettii.
–Mikä siinä maksaa, kuljetukset vai mitkä, että tehdas halutaan lakkauttaa, ihmettelee Anita Mäkirinta.
–Väärin se on, jos ihmisiä jää työttömäksi. Tämä on kuitenkin pieni alue, hän miettii mahdollisesti työnsä menettävien ihmisten keinoja työllistyä uudelleen lähitienoolla.
Mäkirinta uskoo asuntojen hintojen laskevan, jos iso yritys lähtee alueelta pois.
–Eikä täältä muualle muutto ole yksinkertaista, kun monella on omakotitalot ja perheet.
Sahalahdella asuvaa Anita Mäkirintaa huolettaa myös Atrian tehtaalle broilereita tuottavien maatilojen kohtalo.
–Täällä on paljon kanaloita, on ollut jo monen vuosikymmenen ajan. Minne ne saavat kanansa vietyä, jos Atria ei enää ota vastaan, hän miettii.