Aleksi Ojala haastoi YU-Teamiläiset kilpailuun –”Voin tulla Pakkalan urheilukentälle kävelemään ja te urheilijat juoksette, niin katsotaan kummat on ensin maalissa”

Sahalahden Yleisurheilu-Teamin urheilijoiden palkintojenjaossa kilpakävelijä Aleksi Ojala kertoi rankasta lajistaan. Hän lupasi tulla kokeilemaan, pääseekö juosten vai kävellen kovempaa.

Ojala on ollut mukana Rio de Janeiron ja Tokion olympialaisissa ja kolmesti MM-kilpailuissa Pekingissä, Lontoossa ja Eugenessa. Mikä hänen paras kilpailunsa on?

– Viime vuonna Tsekissä EM-joukkuekilpailuiden 50 kilometrin matkalla olin hopealla, sanoo Ojala.

Nyt arvokilpailuiden matka lyhentyi 50 kilometristä 35 kilometriin eli suunnilleen Sahalahdelta Tampereelle olevaan. Tänä vuonna hän teki MM-kilpailuissa Suomenennätyksen sillä matkalla ajan oltua 2.28.22.

Aiempi 50 kilometrin matka kesti lähes neljä tuntia ja sinä aikana energiankulutus on suurta:

– Joskus olen ennen kilpailua käynyt kisaruokalassa syömässä kymmenen kertaa päivässä. Tämän lajin hyvä puoli on, että saa syödä vaikka kuinka paljon, kertoo 29-vuotias urheilija. Kilpailun aikana valmiiksi laihasta kehosta paino laskee useita kiloja.

Aleksi Ojala ja YU-Teamin palkittavia. Kuva: Panu Siltanen.

Ojala sanoo, että kävelymatkan lyhentyminen oli paljon kiinni siitä, että televisiossa neljän tunnin kilpailu koettiin liian pitkäksi.

Kangasalla asuva ammattiurheilija harjoittelee viikossa noin 17–20 tuntia. Hän tekee lähes kaikki harjoituksensa kävellen ja juoksee vain koiran kanssa. Miten pitkälle cooperin testin 12 minuutin aikana hän ehtisi kävellen?

– Noin 3200 metriä menisi, arvioi Urjalan Urheilijoiden kävelijä.

– Voin tulla ensi kesänä Pakkalan urheilukentälle kävelemään ja te urheilijat juoksette, niin katsotaan kummat on ensin maalissa, lupasi Ojala.

Aleksi Ojala ja Sauli Vaittinen, Eeva Vaittinen ja Paavo Koljonen. Kuva: Panu Siltanen.

Yleisurheilu-Team järjesti kesällä Sahalahdella 14 kilpailua. Jo talvella oli hiihtokilpailut, keväällä alkoivat maastojuoksut ja kesällä oli sarjakilpailuja. Osanottajat paransivat ennätyksiään lähes joka lajissa. Vähintään kuudesti kilpailleet saivat palkinnon.

Panu Siltanen

Yleisurheilu-Teamin pistekilpailun kärki: Inkeri Järvenpää 497, Kerttu Järvenpää 483, Pinja Leinonen 444, Paavo Koljonen 438, Henrik Ruoho 432, Eeva Vaittinen 432, Minea Ruoho 426, Sauli Vaittinen 414, Saara Salo 368, Martta Rasinen  364, Justiina Järvenpää 360, Viivi Taupila 342, Aaron Aakkula 342, Elias Leiniö 327, Peetu Nuutinen 326, Myrsky Järvinen 325, Laura Salo 298, Minttu Vainiomäki 290, Vilma Vainiomäki 279, Veera Vainiomäki 253, Vihtori Helenius 240, Sointu Yntälä 236, Feeliks Yntälä 231, Jiri Nuutinen 222, Helmi Helenius 193, Anton Porvali 192, Sofia Tikander 179.