Unohtuuko ilmastonmuutos syksyllä?

Ulkolämpötila hiipii alle kymmenen asteen, vesisade ropisee kattoon ja tuuli viskoo syksyisiä lehtiä ilmaan. Syksyllä keskustelu ilmastonmuutoksesta ja sen mahdollisista vaikutuksista jää helposti sivuraiteelle, koska käsillä on juuri se vuodenaika, jolloin vaikutukset eivät ole niin käsin kosketeltavia kuin kesällä tai talvella.

Talvella voidaan ihmetellä poikkeuksellisen lämmintä, kylmää, vähä- tai runsaslumista talvea, ja esimerkiksi viime kesänä tuskailtiin helteen ja sen tuomien ongelmien kanssa.

Tampereen kaupunkiseudun hiljattain toteuttamassa kyselyssä selviteltiin, miten asukkaat kokevat ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Merkille oli pantu lisääntynyt kuumuus, vuotuisen keskilämpötilan muutos, liukkaus, voimakkaat tuulet tai myrskyt ja aiheen tiimoilta kasvanut ahdistus.

Osa esiin nousseista vaikutuksista vasta nostaa päätään: keskusta-alueilta paetaan mökeille, asiointiajat muuttuvat, asunnon hankintapäätöksessä vaikuttavat osin eri tekijät kuin aikaisemmin. Omakotitaloasujat kertovat esimerkiksi sadeolosuhteiden muuttumisen saaneen ajattelemaan uusiksi remontti- ja investointitarpeita rakenteiden suojauksiin, sadevesien ohjauksiin ja viistosateilta suojautumiseen liittyen.

13 prosenttia vastanneista ei kokenut ilmastonmuutoksen vaikuttaneen arkeensa. Eniten heitä oli 41–57-vuotiaissa ja vähiten alle 27-vuotiaissa vastaajissa.

Tänä syksynä ilmastonmuutos on saanut väistyä kärkiaiheen paikalta muun muassa Ukrainan tilanteen, energiansäästön ja monen muun tekijän tieltä.

Tavallisen tallaajan voi olla hyväkin unohtaa ilmastonmuutoksen aktiivinen pohdinta hetkeksi. Niin sanottu ilmastoahdistus, ilmastonmuutokseen liittyvä ahdistus, kiusasi kaupunkiseudun kyselyn mukaan – eikä toki syyttä – useampaa kuin joka kolmatta vastaajaa.

Tänä syksynä murehtimisen aiheita löytyy muitakin, joten yksittäinen asukas voi hyvillä mielin keskittyä hetkellisesti vaikkapa paljon puhuttuun oman arjen energiansäästöpohdintaan ja jättää isommat linjaukset isompien harteiden murehdittavaksi. Usein kun ne arjen energiansäästötoimet ovat myös niitä pieniä ympäristötekoja, joiden toteuttaminen osaltaan myös helpottaa juuri ilmastoahdistusta.