Hallitsemattomat kissapopulaatiot järkyttivät Pälkäneellä viime vuoden lopulla – Ira Pogrebetski kertoo, miltä tilanne tällä hetkellä vaikuttaa

Toisesta populaatiosta loukutettua pentua kiusasi muun muassa mykoplasma. Sairaudet ovat äityneet usein moniulotteisiksi. Kuva: Kisu ry.

Viime vuoden lopulla Sydän-Hämeen Lehti uutisoi Pälkäneeltä löytyneestä yli sadan kissan populaatiosta. Muitakin populaatioita löytyi, joista kissoja pelastettiin.

Mikä tilanne on tällä hetkellä kissapopulaatioiden suhteen Pälkäneellä, Kissojen suojelu Kisu ry:n hallituksen pälkäneläisjäsen Ira Pogrebetski?

– Vaikea sanoa, sillä tuntuu, että näistä asioista ei puhuta. Isoimmat populaatiot tulevat yleensä siinä vaiheessa tietoon, kun tilanne on jo todella paha. Kun saimme sadan kissan populaation purun jossain määrin päätökseen, oli toisen populaation vuoro.

Pogrebetskin mukaan tilanne ei jälkimmäisessä paikassa ollut suinkaan yhtä paha määrällisesti, mutta sieltä mukaan tarttui 7 kissaa, joista peräti kolme oli hyvin tukevasti tiineenä. Yksi synnytti kolme pentua, toinen 7 ja kolmas 8.

– Onneksi uusia pentueita ei tämä katras ehtinyt saada aikaan. Nämä päätyivät ajoissa yhdistykselle, ja jokainen on leikattu, sirutettu, rokotettu sekä madotettu ja muutenkin asianmukaisesti hoidettu. Kuten populaatioissa hyvin tavallista on, puhkesi näillä syntyneillä pennuilla mykoplasma, jota vastaan taisteltiin pitkään.

– Nyt loppukesästä tästä samaisesta populaatiosta loukutimme vielä kolme tyttökissaa. Yksi oli tiine, toisella oli juuri olleet pennut ja kolmas päätti synnyttää kuusi tervettä pentua juuri ensikotiin saapumisen jälkeen. Olivatko tässä toisen paikan kaikki kissat vai täytyykö jossain vaiheessa pistää taas loukut vireeseen, jää nähtäväksi.

Viime vuoden lopulla tilanne oli erityisen paha. Onko tietoonne tullut uusia?

– Tilanne on erityisen paha oikeastaan vuodesta toiseen. Pälkäneellä tällaisista viime syksynä tietoon tulleista populaatioista harvoin kuulee. Lopulta loukutimme sieltä 83 kissaa, joista noin 60 kissaa tuli yhdistyksemme hoiviin ja muut menivät toisille yhdistyksille. Lisäksi paikalta on vielä loukutettu parikymmentä kissaa, ja kymmenen löydetty menehtyneenä. Eli kyseessä oli reilusti yli sadan kissan populaatio.

Osaatko näin jälkeenpäin sanoa, mikä oli suurin syy viime vuoden lopun hurjaan tilanteeseen?

– Tuntuu, että vuosittain loppuvuosi on pahin säiden viiletessä. Ihmiset alkavat huolestua naapurin holtittomasti lisääntyvistä kissoista. Helpointa tietysti olisi, kun naapurit, ohikulkijat, kuka tahansa tällaisen ”kissapihan” näkeekään, puuttuisi asiaan, oli sitten kesä tai talvi. Lukuisat sairaudet kiusaavat ympäri vuoden.

Onko sijaiskoteja löytynyt kissoille hyvin?

– Meillä on aina pulaa sijaiskodeista. Vaikka emme loukuttaisi juuri Pälkäneellä kissoja, autamme muita tahoja, kuten nyt olemme vastaanottaneet muun muassa Ylöjärven isosta populaatiosta kissoja sekä eri yhdistysten toimijoiden loukuttamia kissoja Ypäjältä. Ypäjän kissoja majailee minun luonani 14 kappaletta. Osa lähtee ensikoteihimme heti sunnuntaina, osa vasta ensi viikolla.

Emo saatiin loukutettua vain pari päivää aiemmin turvaan ennen kuin se synnytti kuusi pentua. Kuva: Kisu ry.

Onko jotakin muuta, mistä haluat tällä hetkellä ihmisiä valistaa seudulla, Ira Pogrebetski?

– Edelleen varmaan sitä matalalla kynnyksellä yksin hortoilevista kissoista ilmoittamista tai jos naapurissa on vähän enemmän kissoja kuin mitä alun perin on ollut. Kissoja ei tarvitse olla kuin kaksi, mutta jos ne ovat leikkaamattomia ja eri sukupuolta, on tilanne vuosien saatossa jo ikävä.

– On tärkeää puuttua näihin asioihin hyvissä ajoin, kun kissoja on vielä ”maltillinen” määrä. Eli pienimmistäkin populaation aluista kannattaa ilmoittaa heti eteenpäin.

Kisu Ry odottelee kovasti uuden hyvinvointilain voimaantuloa ja pykälää 25: Eläinten omistajan tai pitäjän tulee estää pitämiensä nisäkkäiden hallitsematon lisääntyminen.

Lue lisää:

Pälkäneellä lähes sadan kissan populaatio yhdessä paikassa, ilmoituksia tehty kahdesta muustakin paikasta – kohtelu julmaa, kun kissat jätetty yksin selviämään ja lisääntymään

Pälkäneen kissapopulaatiosta selvinnyt Purri-pentu sai uuden kodin; ensin Sipooseen ensikotiin, josta adoptoitiin Pirkanmaalle – alun arkuuden jälkeen sylin kaipuu on kova