Pälkäneen Vuoden yrittäjäksi valittu Spirraalin Noora Rosberg elää hetkessä: ”Meille on annettu lahjaksi tämä päivä”

Vuoden yrittäjäksi valittu Spirraalin Noora Rosberg on onnellinen saadessaan tehdä sitä, mistä hän nauttii. Käsityöyrittäjyys on vahvasti elämäntapa.

– Kun Lumia soitti, en saanut sannaa suusta ja silmät alkoivat hikkoilla, kuvailee Pälkäneen vuoden yrittäjäksi valittu Spirraalin Noora Rosberg.

– Pienyrittäjänä teen kaiken itse. Liikutuin valinnasta. Jotakin oon selevästi teheny oikein, vaikka viime vuodet ei oo olleet heleppoja.

Spirraalin Puttiikki, työpaja ja verkkoputtiikki ovat toimineet Nuijantalolla kuuden vuoden ajan. Kurssitoiminta on lisääntynyt vuosien varrella.

Kun korona sulki liikkeen ovet, verkkokauppa kuitenkin jatkui. Noora keksi vetää työpajoja livenä. Hänen kasvonsa ja hauska pohjoisen murteensa tulivat monille tutuiksi kotisohvilla ympäri Suomen.

– Tuntuikin ihanalta Tampereen käsityömessuilla, kun ihmiset tulivat minua moikkaamaan kuin vanhaa tuttua.

Käsityöläisyys on Oulussa syntyneellä yrittäjällä ollut aina verissä. Isä piti puulelukauppaa ja teki leluja itse.

Rautalankaan Noora viehättyi oltuaan puhelinpäivystäjänä autokorjaamolla noin 25 vuotta sitten. Hän löysi takahuoneesta rautalankaa ja rupesi vääntämään. Rakkaus syttyi välittömästi, ja tie käsityöläiseksi oli alkanut.

Kotipihasta kaikki alkoi

Noora löysi miehensä Panu Raivion kanssa kodin Pälkäneeltä vuonna 2005. Rautalanka vääntyi lasten ja oikeiden töiden lomassa. Ensimmäisen putiikin hän perusti kotipihaan vuonna 2013, kun perheen kuopus Vilja oli 3-vuotias. Muut lapset ovat Hertta ja Taimi ja nyt jo kotoa muuttaneet kaksoset Onni ja Helmi.

Rautalangassa viehättää kova ja kylmä materiaali, joka käsissä taipuu pehmeäksi. Noora kirjoittaa kauniita sanoja rautalangasta. Usko on vahvasti läsnä.

– Saan ideat töihini lahjana, kuvina. Piirrän ne heti muistiin ja toteutan, kun on aikaa. Vuosien varrella on oppinut myös tuotteistamaan. Tässä on ollut apuna kaksi kertaa suoritettu yrittäjän ammattitutkinto.

Noora Rosbergista Pälkäne on hyvä paikka yrittää, ja yhteistyö muiden yrittäjien ja kunnan kanssa on toimivaa. Hän toivoo, että Nuijantalo saa jäädä paikoilleen.

Värikäs elämä, josta ammentaa

Jos Noora rautalangalta ehtii hän myös maalaa naivistisia akryylitöitä. Taide on näyttäytynyt aina valoisana, toiveena paremmasta.

– Taide on minulle vahvasti itseilmaisua ja keino selviytyä. Prosessoin siihen asioita.

Nooran elämässä on ollut monia haasteita. Lapsettomuus ja Viljan vaikea synnynnäinen sydänvika ovat olleet niistä vaikeimmat.

– Olen kokenut paljon pelottavia asioita, mutta myös monia ihmeitä. Niistä suurin on Viljan parantuminen.

Johdatukseksi Noora Rosberg kuvailee sitäkin, että hän on viimeisen vuoden aikana opiskellut reikihoitajaksi.

Rosberg on kiitollinen siitä, että hän saa tehdä rakastamiaan asioita rakastamiensa ihmisten kanssa.

– Olen oppinut, että tässä elämässä ei voi odottaa täydellistä päivää. Jos haluaa toteuttaa unelmiaan, se on hyvä tehdä tänään.

Noora Rosberg on saanut aina voimaa taiteesta. Käsityöläisyys on Oulussa syntyneellä yrittäjällä ollut aina verissä.

”Tähän minut on luotu”

Kun ihmiset kysyvät, mistä unelmoit, Noora Rosbergin, 46, elämä on tässä ja nyt.

– En kaipaa muuta, tämä on minulle intohimo.

– Nyt olen alkanut liikkua enemmän ja pitää itsestäni huolta, kun lapset ovat kasvaneet. Olin isossa leikkauksessa syyskuussa ja olen ollut sairauslomalla. Palaan töihin uudella innolla parin viikon päästä.

Laulaminen ja luonto antavat voimaa. Hän rakastaa myös kanojen hoitoa, ruoanlaittoa ja leipomista.

– Elän unelmaani, kun saan elää omanlaistani elämää. Toivon, että lapset löytävät oman paikkansa ja kokevat onnellisuutta, Noora Rosberg miettii.

Noora Rosberg ei liikutukseltaan meinannut saada sanaa suusta, kun hän kuuli tulleensa valituksi Pälkäneen vuoden yrittäjäksi.