Sulkavuoressa urakoiva Kuhmalahden Vuoden yrittäjä kuvaa maaseudun arkea Youtube-videoihin ja myy polttopuita pitkälti ”rakkaudesta lajiin”

Esa-Pekka Penttilän yritys EP-Kaivin sai omistajansa mukaan nimensä, kun jokin nimi piti Kaupparekisteriin keksiä. Maanrakennus- ja polttopuualalla toimiva yrittäjä valittiin tänä vuonna Kuhmalahden Vuoden yrittäjäksi.

Jos joskus on ollut hyvä hetki toimia yrittäjänä polttopuubisneksessä, se aika on ollut käsillä nyt.

Esa-Pekka Penttilä uskoo polttopuun kasvaneen kysynnän ja hintojen nousun näkyvän siinä, että alalle riittää lähitulevaisuudessa uusia tulijoita. Suuria pikavoittoja hän ei kuitenkaan näe kenenkään lunastavan.

– Harvassahan ne polttopuumiljonäärit ovat tainneet olla, ja vaikkapa viiden vuoden päästä tilanne on varmaan ihan erilainen kuin nyt. Kyllähän tämä polttopuualalla toimiminen on enemmän sellaista ”rakkaudesta lajiin” -tyylistä, Penttilä tuumaa.

Laadukas tuote ja pitkäjänteisyys kaikessa tekemisessä – ja niiden mukanaan tuomat pitkät asiakassuhteet – ovat se kivi- tai ”puujalka”, jolle alalla menestyminen rakentuu.

– Ihan niin kuin millä tahansa muullakin alalla, Penttilä huomauttaa.

Mäki-Penttilän tilan nimellä markkinoitava polttopuukauppa on Penttilälle toinen pääasiallisista tulonlähteistä; toisen taloudellisen perustan yritystoiminnalle muodostavat maanrakennusalan työt. Yrittäjäpalettiin kuuluvat lisäksi erilaiset työt, jotka liittyvät vanhemmilta hänelle sukupolvenvaihdoksessa siirtyneen tilan pyörittämiseen. Penttilä nimeääkin vuoden 2017 eräänlaiseksi yrittäjäuran käännekohdaksi – niihin aikoihin hän jättäytyi pois maanrakennusalan palkkatyöstä ja siirtyi yrittäjäksi.

– Ajattelin, että siinä kohtaa oli luontevaa alkaa tehdä töitä täysin omiin nimiin, kun tilallakin oli tulossa sukupolvenvaihdos. En tiedä, eroaako yrittäminen sinänsä kauheasti palkkatyöstä, mutta onhan siinä vähän kirjanpidon ja sellaisen tapaista ylimääräistä hommaa eikä yhteiskunnan turvaverkko ole niin kattava. Riskiä on enemmän, mikä on hyvä pitää mielessä, ettei rupea ihan hulluttelemaan.

Sitä Penttilä miettii, ymmärtävätkö ihmiset miten suuressa roolissa pienet niin sanotut mikroyritykset kansantalouden kannalta ovat.

– Niitä on Suomessa kuitenkin aika paljon.

 

Youtube-videoiden käyttäjä ja tekijä

Metsäasioissa harmaita hiuksia Penttilälle tuottaa kenties eniten EU:n metsäpolitiikka – jonka suhteen hän kuitenkin varsin hyvin on onnistunut olemaan pahoittamatta mieltään. Maanrakennuspuolella isoimmat askarruttamiset ovat liittyneet pulaan osaavista tekijöistä. Tekemisestä ei ole pulaa Penttilällä itselläänkään, ja juuri tässä kohtaa yrittäjällä on melkoisen kiire.

– Ehkä töitä on vähän liikaakin, mutta ei se aina tällaista ole. Nyt työskentelen 12-tuntista päivää Sulkavuoren keskuspuhdistamon työmaalla, ja sen jälkeen vien asiakkaille puita ja kokoan seuraavan päivän kuorman. Kun lähden kotoa ennen viittä ja olen kotosalla puoli kahdeksalta, on kello helposti puoli yhdeksän ennen kuin pääsee sisälle ja vähän rauhoittumaan. Viikonloput menevät tietysti sitten täällä, Penttilä viittaa tilan pihapiiriin nousevaan vielä keskeneräiseen puuvarastoon.

Ymmärrettävää on, että suoranaisia kalenteriin sidottuja harrastuksia ei tällä hetkellä juuri ole. Penttilä kuitenkin puuhailee kotipiirissä mielellään kaikenlaista, ja esimerkiksi tilan vanhan päärakennuksen remontti etenee pikkuhiljaa.

– On rentouttavaa, kun saa tehdä rauhassa omaan tahtiin, hän tunnustaa.

Yhdelle kädentaitoihin liittymättömälle kiinnostuksen kohteelle – liikkuvalle kuvalle – aikaa kuitenkin yritetään löytää. Televisiota Penttilä vaimoineen ei juurikaan seuraa, mutta Youtube-videot kiinnostavat.

– Me olemme ehkä sellaisia Youtube-videoiden suurkuluttajia, Penttilä hymähtää.

Suosikkikanavien sisällössä on paljon kosketuspintaa kuhmalahtelaiseen arkeen, vaikka videoiden kuvauspaikat ovatkin Kanadassa ja Belgiassa. Ensimmäisessä mies rakentaa yksin ja melko alkeellisin työkaluin hirsimökkiä erämaan keskelle, jälkimmäisessä pariskunta remontoi noin satavuotiaan maatilan päärakennusta.

Kiinnostus videoihin on ollut sen verran suurta, että Penttilä päätti kokeilla itsekin niiden tekemistä pari vuotta sitten.

– Ajattelin, että katsotaan, kiinnostaako ihmisiä mitä maaseudulla tapahtuu – ja kyllähän se kiinnosti, niin sitä sitten jatkettiin.

Oman kanavan videot ovat tuottaneet yllättävääkin palautetta. Hätkähdyttävin oli hakkuiden yhteydessä konekuskin spraymaalilla pölkyn päähän jättämä kommentti hyvistä videoista – palaute, jota Penttilä itsekin joutui hetken miettimään ennen asiayhteyden oivaltamista. Rohkein puolestaan lienee ollut lounaskahvilassa sattunut kohtaaminen, jossa kiitos tuli suomalaisittain erikoisesti: ihan kasvotusten.