Pälsien kirjeenvaihto heijastaa 1900–luvun alkupuolen pälkäneläistä mielenmaisemaa ja elämänpiiriä

Pälsien kirjeenvaihtoa käsittelevän kirjan kansi.

Jukka Relas ja Jaakko Simola kertovat Pälsien kirjeenvaihtoteoksesta Pälkäneen pääkirjasto Arkissa maanantaina 17. lokakuuta kello 18.

FT Jukka Relas kertoo toimittamastaan kirjasta Terveeks! Sakari, Aino, Liisa ja Vappu Pälsin kirjeenvaihtoa 1906–1931. Arkeologi Sakari Pälsi tunnetaan monipuolisena kulttuurivaikuttajana, joka oli myös kansatieteilijä, kirjailija, valokuvaaja ja kansatieteellisten elokuvien tekijä. Hänen ensimmäinen vaimonsa Aino Pälsi (o.s. Anttila) oli kotoisin Pälkäneen Onkkaalan Anttilan rusthollista. Kirjeitä on kirjoitettu eri puolilla Suomea, mutta myös Mongoliassa, Koillis-Siperiassa, Kanadassa, Balkanilla ja Italiassa. On huomionarvoista, että Pälkäne on kirjeenvaihdon kannalta varsin keskeinen paikka.

Tilaisuudessa FM Jaakko Simola kertoo pälkäneläisen lukijan näkökulmasta, miten Aino ja Sakari Pälsin kirjeenvaihdossa tulee esille 1900-luvun alkupuolen Pälkäne, sekä maisema että Pälsien elämänpiiri. Kirjan arvokas kirjeaineisto on nyt kaikkien saavutettavissa. Se elävöittää ja täydentää kuvaa paikkakunnan rikkaasta kulttuurihistoriasta ja yhteyksistä valtakunnallisen tason kulttuurivaikuttajiin.