Lehtelän perheessä ei kännyköitä pyöritellä – 6-vuotiaan Iidan voitontahto saa isänkin toppuuttelemaan

Kuusivuotiaan Iida Lehtelän yleisurheiluinnostus on ollut valtavaa. Lajeista mieluisimpia on pituushyppy. Kuva: Pekka Mustonen.

Pälkäneen Luja-Lukon yleisurheilujaostossa vaikuttava ja kesäisin lasten urheilukerhoa vetävä Kimmo Lehtelä muistetaan hyvin takavuosilta myös lentopallotaidoistaan. Vaikka oma harrastaminen ei ole mitenkään jäänyt, muuttunut se on.

Lehtelän perheen juniorit Oiva ja Iida ovat ottaneet sellaisia jättiharppauksia liikuntaharrastuksissaan, että isälle ovat jäämässä kohta ”vain” valmentajan ja autokuskin hommat. Lisäksi Kimmo Lehtelän esikoinen eli 10-vuotias Väinö Lehtelä hänen edellisestä liitostaan harrastaa kilpauintia 5–6 kertaa viikossa Uinti Tampereessa (UiTa).

Sen verran kovia lapsiurheilijoita perheessä siis on, että kaappasimme juniorit mukaan yhteiseen juttuhetkeen. Haastattelu aloittaa samalla uuden, harrastuksista kertovan juttusarjan.

 

Juoksemalla joka paikkaan

Kuusivuotias Iida Lehtelä tunnetaan lähipiirissä lapsena, joka kirjaimellisesti kulkee juoksemalla joka paikkaan. Iidan yleisurheilukipinä on saanut hänet kiinnostumaan etenkin pituushypystä, mutta ei ole oikeastaan lajia, jota hän ei haluaisi kokeilla.

– Iidalle on nyt tullut uutena Pikkusudet-pallokoulu, jossa hän harjoittelee koripalloa kerran viikossa, Kimmo Lehtelä kertoo.

– Häntä kiinnostaa myös seinäkiipeily, ja kotona onkin maja metsässä todella korkealla.

Tyttären voitontahto juoksulajeissa on niin kova, että hän juoksee kisoissa joka kerran kaikkensa antaen.

– Melkein joutuu toppuuttelemaan, ettei hän juoksisi ihan oksennukseen saakka. Se tuntuu istuvan luonteessa, että hän tahtoo mennä täysillä loppuun asti.

Haastatteluhetkellä Iidan päämäärätietoisuus tulee hyvin ilmi. Vaikka takana on pitkä ja touhukas päivä, hän tahtoisi vielä näyttää valokuvaajalle, kuinka urheilukenttä juostaan vauhdikkaasti ympäri olympialaisten tyyliin.

Kimmo Lehtelä ja nuorimmaisensa Iida ja Oiva uskovat siihen, että liikkuminen tuo hyvää oloa. Lapset olivat kesällä mukana, kun isä piti lasten urheilukerhoa. Kuva: Pekka Mustonen.

 

Matti Mattsson ja Rovanperä

Samaan aikaan kuin monissa muissa lapsiperheissä tuskaillaan, miten lapset saadaan pysymään irti tableteista ja kännyköistä, Lehtelän perheessä pohditaan, voisivatko perheen kiiturit huilata välillä. Mikäli 2,5-vuotiaan Oivan elkeitä on uskominen, myöskään kuopuksesta ei ole sohvaperunaksi.

– Oiva on pärjännyt juoksukisoissa jopa viisivuotiaiden sarjassa. Uskon, että hän on ensi vuonna kova luu, kun ikää tulee vielä vähän lisää, Kimmo Lehtelä hymyilee.

Pikkuinen Oiva katsoo televisiosta mieluummin urheilua kuin lastenohjelmia. Kovin idoli on tällä hetkellä uimari Matti Mattsson. Hyvänä kakkosena tulee autourheilija Kalle Rovanperä.

2,5-vuotias Oiva Lehtelä pyrkii tekemään kaikkea, mitä isosiskokin. Kehitys onkin ollut lyhyessä ajassa nopeaa. Kuva: Pekka Mustonen.

Kimmo Lehtelä vetää kesäisin lasten urheilukerhoa kaksi kertaa viikossa ja omat lapset ovat olleet tietenkin mukana.  Myös perheen äiti Elina Lehtelä on ollut välillä auttamassa urheilukerhon vetämisessä, kun on töiltään ehtinyt.

Lehtelä sanoo, että lasten fyysisissä taidoissa on paljon eroja.

– Esimerkiksi hyppääminen on monille lapsille vaikeaa. Siksi kaikki liikkuminen olisi kyllä kullanarvoista, ja tietenkin se, että vanhemmat kannustavat ja tukevat lasta liikkumisessa. Oma esimerkkikin tietenkin vaikuttaa.

Kun toimittaja tähän kohtaan heittää kysymyksen, miten perheenäiti harrastaa liikuntaa, Iidan vastaus tulee sekunnissa.

– Ihan hyvin äitikin liikkuu!

Sisarukset Oiva ja Iida ovat toistensa parhaat kirittäjät. 2,5-vuotias Oiva on jo pärjännyt mukavasti jopa 5-vuotiaiden sarjassa. Kuva: Pekka Mustonen.