Ikäpiste palasi koronatauolta Onkkaalassa – lisää osallistujia kaivataan, väki ei ole vielä palaillut toimintaan vanhaan malliin

Pälkäneen ikäihmisille suunnattu Ikäpiste on aloittanut taas toimintansa koronapandemian jälkeen. Ikäpiste järjestetään perhekeskus Pirtillä torstaisin aamupäivällä.

– Vielä väki ei ole osallistunut toimintaan ihan samaan malliin kuin ennen koronaa. Liekö syynä se, että kaikki eivät uskalla vielä liikkua ihmisten ilmoilla, vai se, että kokoontumispäivä vaihtui tiistailta torstaille, Ikäpisteen ohjaaja Tanja Pitkäniitty kertoo.

Syy kokoontumispäivän vaihdokselle on se, että Jalmarin Kodossa työskentelevä Pitkäniitty pitää samaan aikaan omaistaan hoitavien kuntoutusryhmää Kangasalla. Samaa ryhmää on pitämässä monta muutakin tahoa, joten tilojen ja aikataulujen vaihtaminen voi olla hankalaa: ne kun eivät ole kiinni vain yhden henkilön menoista.

– Meillä on kyllä olemassa tieto, että torstaisin aamupäivän aikana ikäihmisille on muutakin ohjelmaa Pälkäneellä. Mietinnässä on, josko aikatauluja saisi kenties kevääksi rukattua, mutta ainakin syyskauden ajan kokoonnumme kuitenkin tiistaisin, Pitkäniitty kertoo.

Pälkäneen Ikäpistettä ohjaa Tanja Pitkäniitty.

Viikon kohokohta

Ikäpisteen toiminta jatkuu samansisältöisenä kuin aiemminkin. Pirtille voi saapua omien aikataulujensa mukaisesti yhdeksän jälkeen aamulla. Kello kymmeneltä on ohjattu jumppa, jonka jälkeen juodaan kahvit. Kahvien keittämisestä huolehtivat paikalliset yhdistykset vapaaehtoisperiaatteella. Usein yhdistykset kehittelevät myös jotakin ohjelmaa.

– Täällä voi olla esimerkiksi tietovisoja, bingoa tai yhdistysten esittäytymisiä. Viimeksi Pälkäneen SPR kävi kertomassa meille SPR:n avustustyöstä Ukrainassa ja paikalla piipahti myös Maria Aho kertomassa ajankohtaisia uutisia korona- ja influenssarokotteista.

Paikan päällä voi myös saada palveluneuvontaa ja -ohjausta tai vaikka henkilökohtaista opastusta esimerkiksi Kelan lomakkeiden täyttöön.

Monelle tärkeintä on mahdollisuus päästä tapaamaan muita ikäihmisiä.

Mirja Syrjä, Lea Hollo, Helena Lilja ja Maria Tunkelo vaihtavat kuulumiset kahvikupposen äärellä.

Mirja Syrjä, Lea Hollo, Helena Lilja ja Maria Tunkelo ovat kukin käyneet Ikäpisteessä jo pidemmän aikaa.

– Kyllä tämä sellainen viikon kohokohta on. Jumppa ja sosiaalinen kanssakäynti ovat ne parhaat asiat täällä, Lilja miettii.

– Ennen koronaa, kun kokoontumiset olivat tiistaisin, meitä saattoi olla täällä reippaasti yli 30. Nyt väkeä on ollut vähemmän. Toivottavasti ihmiset löytävät taas paikan päälle, Tunkelo lisää.

Onkkaalan Ikäpisteen syyskauden kokoontumiset jatkuvat 24. marraskuuta asti. Luopioisten Ikäpiste ei ole vielä palannut koronatauolta.

Viime kokoontumisessa Pälkäneen SPR huolehti kahvituksesta ja kävi kertomassa järjestön avustustyöstä Ukrainassa.