Elinvoima olemme me kaikki

Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti suomalaistenkin päiväjärjestystä – osin peruuttamattomasti. Kellonsiirtojen ja koronan sijaan uutiskuvissa alkoikin vilahdella sotatoimia ja Suomen Nato-jäsenyyden etenemisen seurantaa.

Mikään vanha ongelma ei sinänsä poistunut minnekään. Oppimisvaikeudet kouluissa, kotien ongelmat ja vaikkapa muistisairaiden sekä heidän omaistensa tilanne kaipaavat edelleen ratkaisijoita. Kunnissa mietitään tulevaa taloudellisen epävarmuuden keskellä, ja epätietoisuutta on luonnollisesti myös hyvinvointialueen ympärillä. Koronakin kiusaa meitä edelleen.

Tilanne Ukrainassa on johtanut myös uudenlaisiin ongelmiin. Kustannuskehitys on jättänyt muun muassa maatalousyrittäjät ahtaalle, ja energian riittävyys kotitalouksissa on aihe, joka noussee keskusteluihin sitä useammin mitä pidemmälle ja kylmemmäksi talvi etenee. Vähintäänkin sähkön kohonnut hinta on kaikille tuttu ja yhdistävä puheenaihe.

Kaikki ei kuitenkaan ole mullistunut. Kuten tämänkin lehden sivuilta huomaa, harrastusryhmät toimivat, urheilusarjat pyörivät, kulttuuririentoja ja muita tapahtumia järjestetään ihan kuten ennenkin. Sydän-Hämekin on täynnä maailmaa positiivisesti katsovia ihmisiä. Uutta luovuuttakin syntyy, kun kustannuskehitys on saanut esimerkiksi yritykset pohtimaan uudenlaisia toimintamalleja ja ratkaisuja, kuten koronaepidemian pahimpina aikoina.

Kukaan ei olisi kaivannut koronavuosien jälkeen uutta epävarmuuden ja -tietoisuuden aikaa. Toistaiseksi sellaisen kuitenkin saimme. Koronaa voimme kuitenkin osin kiittää siitä, että meillä on todistetusti valmiudet joustavuudella, kekseliäisyydellä, luovuudella ja positiivisella yhteishengellä pitää mielekäs paikallinen arki rullaamassa.

Syksyn pimentyessäkin voimme perustellusti ajatella, että näistäkin ongelmista kyllä selvitään.