Lukukoira Lolalle on varausjonoa Pälkäneen kirjastossa – Lola kuuntelee rauhassa lukijaa eikä ikinä arvostele

7-vuotias Miko Malvisalo oppi kesällä lukemaan. Hän lukee mielellään Lola-koiralle. Vasemmalla koiran emäntä Johanna Vierikka.

Lauri Kokkola saapuu 3-vuotiaiden kaksostyttöjensä Iineksen ja Aunen kanssa Pälkäneen pääkirjasto Arkkiin. Pian on alkamassa kauan odotettu tuokio: Tytöt halusivat tulla katselemaan kirjoja lukukoira Lolan kanssa jo viidettä kertaa.

– Tämä on tosi hauska idea. Tytöt pitävät kovasti eläimistä. Vaikka he eivät vielä osaakaan lukea, on hienoa saada katsella kirjoja koiran ollessa paikalla, Lauri-isä sanoo.

Tytöt eivät paljon ehdi jutella, heillä on jo kiire Lolan luo. Isä menee mukaan, samaten Uuno-vauva. 9-vuotias labradorinnoutaja Lola ottaa tulijat rauhallisesti vastaan, sen emäntä Johanna Vierikka on koiransa vieressä. Lukuhetki voi alkaa.

Lukemaan pääsyä odottavat myös jo veljekset Miko ja Jami Malvisalo. Mikolla on valittuna taattua Mauri Kunnas -laatua Hyvää yötä, herra Hakkarainen. Sitä saa pian Lolakin kuunnella.

– Opin lukemaan kesällä. Koulussakin olen lukenut kirjoja, kertoo ekaa luokkaa Kostianvirran yhtenäiskoulussa käyvä Miko Malvisalo.

Äiti Minna Malvisalo on lukukoiramahdollisuudesta mielissään. He eivät olleet varanneet aikaa, mutta sopiva peruutusaika osui kohdalle.

– Ihana idea tuoda koira kirjastoon. On hyvä hetki rauhoittua kirjan pariin päivän touhuilta, ja tässä oppii myös suhtautumista eläimiin.

Eläinrakkaat kaksostytöt Iines ja Aune Kokkola olivat jo odottaneet pääsyä katsomaan kirjoja Lolan kanssa. Lauri Kokkola on toiminnasta ilahtunut. Vasemmalla Lolan emäntä Johanna Vierikka.

Onnistumiset palkitsevat

Lola on emäntänsä Johanna Vierikan kanssa käynyt kirjastolla jo vuodesta 2019.

– Lola oli ensin kaverikoira, ja jostakin kuulin tällaisestakin toiminnasta. Nyt se on sekä kaveri- että lukukoira, Johanna Vierikka sanoo.

Vierikan mielestä parasta on nähdä onnistumisia ja itsensä voittamisen hetkiä. Joitakin lapsia jännittää enemmän kuin toisia, ja jotkut tulevat rennommin lukutuokiolle.

– Kysyn aina, miten koiran kanssa haluaa olla. Voi istua tuolille lukemaan tai tulla lattialle Lolan kaveriksi ja voi samalla halutessaan silitellä koiraa.

Koiran läsnäololla on tyynnyttävä vaikutus. Se kuuntelee rauhallisesti eikä arvostele.

Kaverikoiran pitää olla kaksi vuotta täyttänyt, ja sen tulee läpäistä Kennelliiton testi omistajansa kanssa.

Entä, millainen Lola on lukukeikan jälkeen?

– Vaikka koira ei fyysisesti väsy, pääkoppaa tämä väsyttää. Se on kuitenkin valppaana koko ajan ja saa erilaisia hajuärsykkeitä. Kyllä se herkkuja saa aina palkkioksi keikan jälkeen.

Jami Malvisalo katselee kirjaa yhdessä lukukoira Lolan ja sen emännän Johanna Vierikan kanssa.

Pidettyä toimintaa

Kirjastonhoitaja Terhi Huttusesta on hienoa, että Pälkäneen kirjastolla käy lukukoira Lola.

– Lapset tykkäävät eläimistä. Jos jollekulle lukeminen tuottaa vaikeuksia, koiralle lukeminen voi madaltaa kynnystä. Samalla lukemisen voi liittää johonkin kivaan tapahtumaan, Huttunen sanoo.

Kirjastolla on ennen Lolaa käynyt pari koiraa. Lolalle voi käydä lukemassa tämän vuoden puolella vielä 30.11. ja 14.12. Ensimmäiselle kerralle kaikki ajat ovat tällä hetkellä varattuja, mutta perumisia voi tulla. Lukuaika on vartin verran kerrallaan.

Lukukoiratoiminta on vapaaehtoistyötä.