Pääomatulojen kasvu tuo maksettavaksi ennätyksellisen paljon jäännösveroja – tämän verran Pälkäneellä ja Kangasalla maksetaan mätkyjä ja saadaan veronpalautuksia

Verohallinnon mukaan suomalaisille tulee maksettavaksi jäännösveroja eli ”mätkyjä” vuodelta 2021 yhteensä 1,8 miljardia euroa. Jäännösverojen määrä on kasvanut poikkeuksellisen paljon edellisvuoteen verrattuna – peräti 45,5 prosenttia. Jäännösveroja tulee kaikkiaan 850 000 henkilölle.

– Keskeinen syy jäännösverojen kasvulle on pääomatulojen reipas kasvu vuonna 2021. Moni pääomatuloja saanut ei maksanut lisäennakkoa verovuoden aikana tai pian sen jälkeen, jolloin verot tulevat maksettavaksi jäännösverona, ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta selittää.

Verohallinto puolestaan maksaa henkilöasiakkaille veronpalautuksia, eli liikaa maksettuja tuloveroja, takaisin vuodelta 2021 yhteensä 2,4 miljardia euroa. Palautusten määrä väheni 4,6 prosenttia edellisvuodesta. Palautuksia saa lähes 3,5 miljoonaa henkilöä.

 

Kuntien välillä suuret erot

Kauniaislaisilla on sekä suurimmat keskimääräiset jäännösverot että suurimmat keskimääräiset veronpalautukset vuodelta 2021.

Keskimääräinen jäännösvero henkilöasiakasta kohden koko Suomessa on 2117 euroa. Kuntien välillä on suuria eroa: Kauniaisissa keskimääräiset jäännösverot (8158 euroa) ovat yli kahdeksankertaiset verrattuna Pyhärantaan (1006 euroa).

Pälkäneellä mätkyjä tulee maksettavaksi 1114 kappaletta. Maksettava jäännösvero Pälkäneellä on keskimäärin 1742 euroa, kaikkiaan Pälkäneellä maksetaan mätkyjä 1,94 miljoonaa euroa. Kangasalla keskimääräiset mätkyt ovat 2022 euroa. Kaikkiaan jäännösverojen maksajia on Kangasalla 4575 ja jäännösverojen kokonaismäärä on 9,25 miljoonaa euroa.

Keskimääräinen veronpalautus koko Suomessa on puolestaan 704 euroa. Myös keskimääräisissä palautuksissa on eroja eri kunnissa: Kauniaisten keskimääräiset veronpalautukset (1192 euroa) ovat yli kaksinkertaiset verrattuna Varkauteen (568 euroa).

Pälkäneelle veronpalautuksia tulee noin 3,04 miljoonaa euroa. Veronpalautuksia saa 3977 henkilöä, ja keskimääräinen palautusmäärä on 765 euroa.

Kangasalla veronpalautuksia saa 19 415 henkilöä. Keskimääräinen veronpalautusmäärä on Kangasalla 727 euroa; kaikkiaan veronpalautuksia tulee kangasalalaisille runsaan 14,12 miljoonan euron edestä.

– Esimerkiksi Kauniaisten luvuissa näkyy, että sen asukkailla on monipuolisesti erilaisia tuloja, kuten viime vuonna reippaasti kasvaneita pääomatuloja. Tällöin oikean veron määrän ennakointi ja maksaminen jo verovuoden aikana voi olla vaikeampaa, mistä voi seurata jäännösveroja ja palautuksia. Listan toisessa päässä olevissa kunnissa puolestaan on paljon eläkeläisiä ja muita sellaisia henkilöitä, joiden tulot ja verotus ovat helpommin ennakoitavissa, ja joiden verotus menee kohdilleen jo verovuoden aikana, Verohallinnon Luokkanen toteaa.

 

Myös yhteisöjen jäännösverot kasvussa

Yhteisöille jäännösveroja puolestaan tulee maksuun 924 miljoonaa euroa, eli 28,1 prosenttia edellisvuotta enemmän. Veronpalautuksia maksettiin yhteisöille 627 miljoonaa euroa, mikä on 12,9 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

– Jäännösverojen suuri määrä kertoo siitä, että monella yrityksellä ennakkoverojen taso on verovuoden aikana ollut liian matala, Luokkanen arvioi.

Vuoden 2021 henkilöverotuksen ja yhteisöverotuksen verotiedot tulivat julkisiksi keskiviikkona 9. marraskuuta.